Bare Danmark og Spania med ny rigg

To nye lag debuterer i SailGP, og får en fordel til helgen i Sydney.

Publisert Sist oppdatert
DANMARK: Det danske laget får glede av en ny rigg når de møter konkurrenter for første gang.

SDet danske SailGP-laget har fått en helt ny båt, mens det spanske lager har overtatt båten fra Kineserne. Disse to lagene utfordrer Australia, Japan, Storbritannia, England og USA, hvor vinnerne av fjorårets sesong, Australia, er klare favoritter.

Ny rigg på vei

Lagene som deltar i SailGP kjøper seg inn i serien som gir den tilgang til båt og utstyr. Katamaranene blir gradvis oppgradert, og alle data fra båtene blir delt mellom lagene. Det gjør at de nye lagene vet hvordan Australia trimmer vingmasten under ulike forhold.

I vinter ble det kjent at båtene vil bli utstyrt med en ny rigg. Den nye riggen er mondulbasert, slik at vinge arealet kan økes i lette forhold, og begrenses i mye vind. Denne løsningen er ikke helt på plass, og det er bare de to nye lagene som seiler med den nye vingen, men med samme størrelse som originalvingen.

–Den nye vingen har en litt bedre aerodynamisk form, men ikke mye. Forskjellen er at den nye vingen har fire trimflaps i stede for tre. Det gjør at vingen kan justeres bedre som vil gi fordeler under manøvre, sier Russel Coutts til nettstedet Tip & Shaft.

Kostbar regatta

Det koster hvert lag 7 millioner dollar i året for å delta, men det er bare det danske og det laget fra Storbritannia som betaler alt for å delta. De andre lagene blir sponset av arrangøren for å delta. Målet er få alle lag til å betale, og få flere lag på startlinjen.

Nye foiler kommer

Under regattaen i Cowes i fjor var det flere båter som seilte over 50 knop, men vil bli raskere med nye rigger.

– Jeg forventer hastigheter på 53-54 knop, men det vil bli vanskelig. Foilene starter å kavitere i hastigheter rundt 48 knop, sier Russel Coutts. Kavitering oppstår av at trykket rundt foilen blir så lav at vannet går over til damp, og laminærstrømmen brytes.

Neste steg i SailGP er å bytte ut foilene til noen som tåler høyere fart. Utviklingen av slike foiler er alt i gang.

Båtene starter å foile alt i 5 knops vind.

Regattaen i Sydney starter 28. februar og avsluttes 29 februar og kan følges direkte.

FAVORITT: Australia er favoritter, mens Spania er nybegynnere som Danmark.