Rolex Fastnet Race

«Maxi Edmond de Rothschild» slo «Macif» på målstreken

Den tidligere Volvo Ocean Race-vinneren tok hjem trimaranens første bragd, og satte ny banerekord.

Publisert Sist oppdatert
FLYR: «Maxi Edmond de Rothschild»  i foiling-mode.
FLYR: «Maxi Edmond de Rothschild» i foiling-mode.

I Ultime-klassen ble det en match mellom Franck Cammas i «Maxi Edmond de Rothschild» og Francois Gabart i «Macif». Cammas er ny i «Maxi Edmond de Rothschild» som brakk det ene sideskroget i fjor høst under Route Du Rhum, en regatta Gabart ble nummer to, etter å ha seilt store deler med en skader på båten.

Slått på målstreken

Etter rundingen av Fastnet seilte «Macif» raskest, og hadde en ledelse på to nautiske mil, før båtene jibbet inn mot mål i Plymouth. Cammas ventet litt lengre med jibben, og fikk skarpere vinkel mot mållinjen. «Maxi Edmond de Rothschild» seilte noen knop raskere, og var 59 sekunder foran «Macif» i mål.

Rekorden er nå 1 døgn 4 timer 2 minutter og 26 sekunder for den 605 nm lange banen.  Det gir en snittfart på 21,5 knop. Cammas seilte 4 timer 45 minutter raskere en rekorden satt i 2011 av Loïck Peyron med 130-fots «Banque Populaire V».

VOR 70 leder IRC

«Rambler 88» er ut til å bli første enskrogsbåt i mål. Denne rundet Fastnet Rock omtrent samtidig som de første trimaranene krysset målstreken. Tross legte forhold første kveld, satte «Rambler 88» ny rekord til Fastnet Rock, to timer raskere enn sin storesøster «Rambler 100» fra 2011, rett før kjølen falt av, men alt av mannskap reddet.

George David og mannskap har nå rekorden på 1 døgn 2 timer 47 minutter.

Men det er VOR 70 «Wizard» som leder etter handicap. Tidligere «Groupama» vinneren av Volvo Ocean Rce i 2011.2012 med Franck Cammas som skipper blir nå seilt av David and Peter Askew. Båten har klart å klore seg fast til 100-fots «Scalltwag».

«Wizard» kan vinne Fastnet Race overall under IRC.

Problemer for Aasberg

«Charal» er suveren i IMOCA-klassen, og vil nok ta hjem sin første seier. Båten har også vist at siste generasjon 60-fotere er langt raskere under visse forhold.

Lederbåten «Charal» har under 80 nm til mål, mens Runde Aasberg i «Rosalba» akkurat har rundet Fastnet Rock, 170 nm bak lederbåten i klassen. «Rosalba» ligger på 17 plass, og har fått problemer å stri med. 

– Rune og Richard har vært uten strøm i hele natt. Rune har feilsøkt og jobbet med saken, mens Richard har måtte håndstyre. De har derfor måtte slå av på gassen. Rune kan ikke finne feilen, så de seiler videre med redusert seil, som i seg selv er utrolig leit, da de nå har rundet Fastnet og har en lang nedoverbakke foran seg, som ville vært bonusen på hele seilasen. Men nå handler det om å komme i mål. De kan ikke tilte kjølen og de har ikke strøm til navigering og autopilot. Det jobbes videre med feilsøkingen, men Rune tror ikke det lar seg løse. Utrolig leit! Vi får krysse fingre for at det ordner seg, skriver Simen Løvgren på Facebook.

 

 

REKORD: «Rambler 88» satte ny rekord til Fastnet Rock, og ser ut til å bli den raskeste enskrogsbåten.
REKORD: «Rambler 88» satte ny rekord til Fastnet Rock, og ser ut til å bli den raskeste enskrogsbåten.
SHORTHANDED: Rune Aasberg har lang erfaring med Class40, senere i år skal han seile IMOCA 60 i Fastnet race og Jacques Vabre.
SHORTHANDED: Rune Aasberg har lang erfaring med Class40, senere i år skal han seile IMOCA 60 i Fastnet race og Jacques Vabre.
IRC: VOR 70 «Wizard» leder under IRC og kan vinner over all.
IRC: VOR 70 «Wizard» leder under IRC og kan vinner over all.