Saint-Malo står på hodet før starten av Route du Rhum som er på søndag.
Saint-Malo står på hodet før starten av Route du Rhum som er på søndag.
20 000 mennesker måtte opp ved den gamle bymuren når seilerne ble presentert på lørdag.
20 000 mennesker måtte opp ved den gamle bymuren når seilerne ble presentert på lørdag.
Loick Peyron har blitt hentet inn som skipper på Banque Populaire
Loick Peyron har blitt hentet inn som skipper på Banque Populaire

Kjempenes kamp

Søndag starter Route du Rhum fra St-Malo. Vil de solo-seilerne klare å håndtere de enorme trimaranene?

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Spindrift er 40 meter lang, og skal seiles av en person.

Stort og uhåndterlig, eller mindre, men litt mer håndterlig. Det er spørsmålet alle lurer på i Frankrike om dagen. Det er andre gangen for Ultime-klassen hvor det ikke finnes restriksjoner. For fire år siden vant Groupama klassen. Båten er med denne gangen også, men under navnet Banque Populaire. Båten er 31,5 meter lang og har et seilareal på 678 kvadrat meter, men det deltar denne gangen en enda større båt.

Spindrift er på 40 meter og har et seilareal på 805. Bare storseilet på 365 kvadratmeter veier 450 kilo, og skal håndteres av en mann. Banque Populaire seiles av veteranen Loick Peyron, 55 år.

Raskest rundt jorda

Spindrift ble bygget i 2006 under navnet Banque Populaire. Båten har verdens rekord rundt jorda med 45 dager og en time. Den har også seilt over Atlanterhavet med en snittfart på 31 knop. Nå er båten bygget om for soloseiling. Båten har vært seilt nesten alltid med ett rev, og nå er masten kappet, slik at den har fått et permanent rev inne. Den er også gjort lettere, og cockpiten tilpasset soloseiling. En sykkel erstatter vinsjer.

Båten blir seilt av tidligere Tornado-seiler Yann Guichard. Han ble nr. 4 i samme klasse i Route du Rhum for fire år siden med Gitana.

Sterke kort

Thomas Coville og Francis Joyon har lengst erfaring fra soloseiling med gigantiske trimaraner. De to har sloss om å ha verdensrekorden rundt jorda. Den holder Joyon fremdeles med sin Idec, satt i 2008. Coville hadde søsterbåten, men har før Route du Rhum oppgradert til en større båt. Idec er 29,7 meter lang, mens Covilles Sodebo er 31 meter lang, men litt smalere enn Banque Populaire.

Kjent for kullseiling

Det deltar åtte båter i Ultime-klassen. De resterende er MOD70-båter. En-type trimaraner på 70 fot. Båtene er bygget for både solo og fullt mannskap, og er kjent både som svært raske, men også kompliserte å seile. Flere av båtene har kullseilt, også med mange om bord. Det starter tre MOD70. Disse er 21,3 meter lange.

Hvem vinner

Sidney Gavignet imponerte en hel verden under Around Britain and Ireland Race i sommer, og seilte med Oman Sail-Musandam på kun tre døgn, tre timer og 32 minutter, og holdt en snittfart på 23,48 knop. Men da ble båten seilt med ett mannskap på seks.

Eksperter mener at de mindre båtene blir raskest om forholdene blir skiftene, og det er det mye som tyder på at det blir i Atlanterhavet på denne tiden av året. Peyron skulle egentlig seilt en liten trimaran, men kom inn i Banque Populair-prosjektet da den egentlige skipperen ble syk. Spindrift kan være ekstremt raskt, men må også seiles mer forsiktig. Mange tror det vil stå mellom Coville og Joyon.

Route du Rhum starter søndag kl 14.00. De store trimaranene vil være fremme på Guadoloupe etter ca ti døgn.