FÆRDER–SKAGEN-REKORD

ALENE: Denne gangen må Rune Aasberg klare seg alene uten sin faste makker Simen Løvgren.

Forsøker på ny solo-rekord

Tirsdag morgen, 11. april, setter Rune Aasberg ut fra Færder for å sette ny singlehanded-rekord til Skagen.

Publisert Sist oppdatert

Grytidlig tirsdag morgen stakk Rune Aasberg til havs i sin Class 40 «Solo 2» for å forsøke å slå Are Wiigs solo-rekord på distansen mellom Færder og Skagen.

– Det er litt mindre vind enn forventet, men jeg håper den tar seg opp når jeg kommer litt lengre ut, meldte Aasberg da han hadde 30 minutter igjen til startlinjen ved Færder.

11 knop fra nordvest fortalte vindinstrumentene hans om.

– Jeg har satt et code5-seil og seiler i ni knops fart med en sann vindvinkel (TWA) på 110 grader, forteller han og setter kurs for Skagen.

Vinden som er varslet, kommer for øyeblikket fra nordvest, men skal gradivis dreie mot vest utover dagen og videre mot sørvest om kvelden. Styrken vil variere mellom 15 og 20 knop, og slår det til, vil det være gode forhold til å slå rekorden i.

[Artikkelen fortsetter under værkartet]

VÆRKART KL 08:00 - 11.4.2017: Vindpilene er i gunstig retning for Rune Aasberg som la ut fra Færder ca. kl 07:30 i dag ? 11. april 2017.

Håper på 7 timer

Og det mener Rune Aasberg at han vil klare. Rekorden Are Wiig satte 20. november i 2016, er på 12 timer, 25 minutter og 4 sekunder og den ble satt med en båt som er langt unna Aasbergs Class 40. Wiig seilte sin langkjølte OE 32 som han i 2018 starter med i soloseilasen Golden Globe rundt jorden i 2018.

Wiigs rekord er den første og hittil eneste soloseilas-noteringen på distansen.

Les: Nyetablert solorekord på et halvt døgn

– Jeg håper å komme ned mot syv timer, sier Aasberg.

Når han kommer til Skagen, er planen å snu der med en gang og forsøke å forbedre tiden på veien tilbake Færder. Og med dreining til sørvest utover dagen i dag ligger forholdene godt til rette for det – bare vinden blir frisk nok.

[Artikkelen fortsetter under værkartet]

KL 17:00 - 11.04.2017: Med vinddreining mot sørvest får Rune Aasberg rom slør på tilbaketuren til Færder.

 20 knop i snitt

Den raskeste tiden som er notert mellom Færder og Skagen for enskrogsbåter, står Team Wolfpack med Thomas Nilsson og Per Ottar Skaaret i spissen for, da de med VO 70-en «Camper» seilte distansen på ca. 77 nautiske mil på 4 timer, 50 minutter og 53 sekunder. Det skjedde 2. november i 2014. Gjennomsnittsfarten gjennom vannet var 19,8 knop. For å få optimale vindvinkler var utseilt distanse 97 n mil.

Aller raskest har imidlertid Knut Frostad vært i sin trimaran «Academy». Han brukte 3 timer, 32 minutter og 20 sekunder. Rekorden, som er gjeldende for flerskrogsbåter, ble satt 8. mai i 2005.

Treningstur

Denne gangen dreier det seg imidlertid om singlehanded-seiling.

– Jeg tar dette som en treningstur. Jeg trenger jo å trene på å seile alene også – ikke bare doublehanded, sier Aasberg, som har ambisjoner om å delta i soloseilaser over Atlanteren.