Ruth vant, men juniorene fosser frem i Laserklassen

At Kristian Ruth vant Kongepokalen som ble satt opp i Lasernes NM var ingen bombe. Mer gledelig er det nå at juniorene kommer så sterkt. Se Erik Ph. G. Solbergs fascinerende billedserie fra fredagens bølgeseilas.

Publisert

Av mesterskapets 20 beste seilere var hele 11 av dem under 21 år, og mange også under 19.

Det ble vist mye lovende seiling under tildels svært vanskelige forhold med mye sjø. Fredag ble det ganske røffe forhold med vind helt opp i 14 m/s og store bølger. To seilaser var mer enn nok både for seilere og arrangører, rapporterer regattasjefen Frode Johansen.

Festet til ankervinsjen på startbåten ble røsket av og 25 kg syrefast anker ble vridd i stykker. Et 12 mm ankertau røyk, men seilasene gikk som de skulle.

 

Lørdag hadde vi fire race på  nordavind 4-6 m/s og mye skift. Det ble kantene som vant. Her gjaldt det å ikke safe for mye.

 

Søndag ble det mye venting på vind mens nordavinden løyet før vi fikk stabil sørvest. Mye flytting av merker på dypt vann og bøyebåtmannskapene fikk kjørt seg skikkelig. Utpå ettermiddagen kom det en stabil SV 5 m/s som økte til 8 m/s i siste race.

 

Laser klassen er hyggelig å arrangere for, ingen gule flagg, ingen protester og verdige medaljevinnere, sier regattasjefen Frode Johansen som fikk allmen skryt for arrangementet.

 

I år fikk vi mesterskapet vi skulle hatt og hadde sett frem til i fjor; NM i tilnærmet offshore conditions, skriver Laserklubben.

Seilere i alle aldre deltok i mesterskapet, og de tre 4,7-seilerne med matchvekt på under 60 kg viste en imponerende innsats med Henrik Begby som bestemann på 12-plass sammenlagt. Kanskje er ikke kroppsvekten alfa & omega i Laser likevel?

Mest gledelig av alt sett med Laserklubbøyne er nok den markante nivåhevning det har vært i klassen det siste året. Kristian vant - ja, men det var ikke ren utklassing slik vi kanskje hadde trodd det ville bli på forhånd. Kristian hadde god matching i de fleste seilasene, og han vant faktisk ikke alle heller. Og bak var det jevnt og tett. Så dette blir bra, vi gleder oss allerede til Europacupen i Moss neste år.

Brevik Seilforening gjorde en fantastisk jobb som arrangør og leverte et prikkfritt arrangement. Varm mat på land etter seilasene hver dag, perfekte baner og ingenting å utsette på starter eller gjennomføring. Dommerne hadde lite å gjøre, ingen protester ble innlevert.

Ekstra hyggelig synes vi det var at President i Norges Seilforbund, Peter L. Larsen, hadde tatt turen til Hydrostranda for å dele ut medaljer og Kongepokal. Peter bemerket i sin tale til seilere og arrangør det faktum at vi i fjor hadde 11 seilere i mesterskapet, mens i år var det 31. Årets deltakerantall viser med all tydelighet hvor riktig det var å ta Standardklassen ut av Stor NM.

Leder av protestkomitéen, Erik Solberg, har foreviget det meste og tatt et stort antall bilder som vi med hans tillatelse gjengir noen av.

1. Kristian Ruth Asker Seilforening 8.0     

2. Anders Pedersen Drøbaksund SF 32.0  u.21

3. Mathias Mollatt Moss SF 34.0  u.21 

4. Lars Myklebust Johansen Brevik Seilforening 36.0   u.21

5. Inge Salvesen Christiansand Seilforening 44.0   u.21

6. Lars Berg Andersen Bundefjorden SF 47.0  

7. Mikkel Berger Drøbaksund SF 49.0  u.21       

9. Nicholas Small Vestfjordens SF 63.0  u.21 

12. Henrik Begby KNS  92.0  u.21

13. Marius Næss  Nesodden SF  96.0  u.21        

16.  Harald Fæste  Drøbaksund SF   105.0  u.21        

18. Lars Reidulff Asker SF 114.0   u.21

20. Hermann Thomasgaard, Drøbaksund SF 121.0 u.21