Skal lage verdens mest publikumsvennlige regatta

Regattaen, som arrangeres i Sydney 15. og 16. februar, blir tilgjengelig for publikum over hele verden.

Publisert Sist oppdatert
EKSPERT: Bror With mener at det japanske laget står sterkest. Wirh er en av få på denne jorden som har seilt AC50, sm nå er bygget om til F50.
EKSPERT: Bror With mener at det japanske laget står sterkest. Wirh er en av få på denne jorden som har seilt AC50, sm nå er bygget om til F50.

Etter den mislykte dekningen av America's Cup-finalene på Bermuda i 2017, lover nå Russell Coutts at publikum denne uken skal få en regattapresentasjon vi tidligere ikke har sett maken til.

Larry Ellison, som egenhendig funder SailGP med båter, utstyr, personell og pengepremier, har trukket inn selskapet han startet og der han fremdeles eier en betydelig aksjepost, ORACLE, som teknologipartner. Hver av båtene skal utstyres med over tusen sensorer som gjennom Oracles nettverk skal formidle levende lyd og bilder kontinuerlig. Kameraer fra droner, på land og i båter skal gi et fullstendig bilde av regattaen med båtene som skal kunne nå hastigheter på 50 knop.

Foruten at seilasene kan følges på SailGPs facebookside, skal regattaen i Norge, Sverige, Danmark og Finland vises redigert på Viaplay. Vi skal komme tilbake med detaljert tidsskjema.

Mens det til nå har vært Ellison og hans sfære som har vært den eneste finansieringskilden for SailGP, har det lyktes å tegne avtale med klokkemerket Rolex, som er en av de mest synlge sponsorene innenfor den mest prestifylte delen av seilsporten. Ellisons plan går ut på gradvis å trekke seg ut av prosjektet etter hvert som andre kommersielle aktører er på plass.

Nordmann med innsidekunnskap

Bror With, som under America's Cup var engasjert av det svenske Artemis-teamet, har selv seilt på AC50, som i dag er modifisert til denne regattaen og omdøpt til F50.

– Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, sier With, som frykter det kan bli klabb og babb med de raske båtene i den trange havnen i Sydney. Hans favoritt til å vinne åpningsregattaen er det japanske laget med Nathan Outteridge og andre nøkkelpersoner fra Artemis laget.

– De kjenner båtene best og er de beste seilerne, sier With.

REGATTA: SailGP starter fredag.
REGATTA: SailGP starter fredag.

Konkurranse med America's Cup

Mens det er SailGP som i disse dager får det meste av medieverdens oppmerksomhet, knytter interessen om konkurrerende America's Cup seg til en gryende konflikt mellom pokalforsvarer Team New Zealand og hovedutfordrer Luna Rossa. Konflikten dreier seg legitimiteten til de tre siste utfordrerne fra Holland, Malta og USA som ennå ikke har betalt startkontingenten på USD 3 mill. hvorav to millioner er et tillegg for sen påmelding. Her har partene ulik interesse. Mens New Zealand ønsker så mange deltakere som mulig til fasilitetende i Aukland, ønsker de legitime utfordrerne å begrense mulighetene for å bli slått ut i kvaifiseringene. Etter planene skal et voldgiftspanel behandle denne saken innen utgangen av april.

Jobber fortsatt

Det norske America's Cup prosjektet ledet av Christian Løken og Petter Mørland Pedersen jobber fortsatt med mulighetene for å få en norsk båt i regattan. De planlegger en redegjørelse om prosjektets status i løpet av februar.