Gullpokalen til England

Vant Den skandinaviske Gullpokalen for første gang i den pretisjetunge pokalens 100 årige historie.

Publisert Sist oppdatert

Team Jane Genie – GBR 42, Elliot Hanson, Andrew Palfrey og Sam Haines ble i dag det første britiske laget som har vunnet Scandinavian Gold Cup. Den første seilasen fant sted i farvannet utenfor Horten i 1922. Den gang gikk pokalen i den daværende OL klassen, 6 meter og den første vinneren var Eugen Lunde fra KNS. Etter at 5.5 meterne ble OL klasse fra 1952, gikk Gullpokalen over i denne klassen fra 1953. Pokalen går til den båten som først vinner tre seilaser, og den som ikke har registrert seier i løpet av de første tre seilaser er eliminert fra videre deltakelse.

GBR foran AUS og NOR
GBR foran AUS og NOR

Laget vant en seilas 27. juni og første den 28. De skulle dermed møte Team Ku Ring Gai fra Australia med John Bacon, Terry Wetton, James Major til match om den legendariske pokalen. Det Australske laget ødela forstaget i dagens første seilas, slik at de ikke fikk stilt til start i den andre, og det britiske laget måtte derfor seile den siste seilasen i ensom majestet

Ingen har vunnet Gullpokalen flere ganger enn Kristin Nergaard som står med ti seire i tillegg til tre som mannskap med faren Kalle. I årets seilaser ble Nergaard, Trond Solli-Sæther og Johan Barne eliminert uten seier.