Seiler med norsk flagg

På lørdag starter Vendee Globe. Da vinker norske Henriette Gill sin mann og en av favorittene av gårde.

Publisert

Vendee Globe er en soloseilas rundt jorda som seiles i superraske seilbåter på 60 fot. Regattaen har lenge vært stort i Frankrike, men i dag har den fått status som ikke bare den viktigste shorthandsracet, men den tøffeste regattaen i verden.

Favoritt ned norsk flagg

Det franske seilbladet Volies et Voiliers har brukt hele 70 sider på Vendee Globe i siste nummer. I bladet trekkes Francois Gabart frem som favoritt sammen med Jean-Pierre Dick, Armel Le Cleac'h og Vincent Riou. Francois Gabart er samboer med Henriette Gill, og sammen har de Hugo på 9 måneder. Francois snakker aldri om favorittstempler og denslags. Selv ikke til meg. Jeg har ymtet frampå at han er en favoritt hos enkelte, men han har bare avvist det, forteller Henriette Gill til Seilas.

Gabart vet han er en favoritt, men føler ikke noe ekstra press av den grunn.

- Nei, for det endrer ikke måten jeg forbereder meg på, eller seiler. Jeg tenker heller at det er en bekreftelse på at vi har bygd en god båt, og at vi har gjort mye riktig fram til nå, forteller den 29 år gamle franskmannen til Seilas.

Klar til å starte

På lørdag legger 20 båter av gårde for å seile jorden rundt uten stopp, og uten assistanse. Regattan blir hldt hvert fjerde år, og nesten hver gang blir det satt nye rekorder. For fire år siden vant Michael Desjoyeaux, og brukte kun 84 dager. Det ga en snittfart på 14 knop.

– Jeg føler meg bra. Båten er klar og jeg kunne dratt i morgen, men det er bra å kjenne på de aller siste dagene før start. De er intense og verdifulle. Det er mye følelser og sterke bånd mellom familie, lag, media og publikum. Det er allerede over 600.000 som har besøkt race villagen, og det er ventet over 1. million før start. Det er stort å få oppleve. Vi får til og med besøk fra Norge på fredag. Simen Løvgren og Rune Aasberg kommer innom en tur, forteller Francois Gabart til seilas, fem dager før start.

Seilerenke

Det er ikke mye Henriette Gill har sett av sin man den siste tiden. «Vi har aldri en kveld sammen i sofaen» forteller hun i Seilas nummer 8 som er i salg nå. På brygga vil hun stå igjen sammen med Hugo og håpe at Gabart kommer seg trygt rundt jorda.

Vi prøver å ta vare på de siste dagene før start, for nå kjennes det at han skal reise. Den siste uken er en emosjonell berg- og dalbane. I det ene øyeblikket er du spent og gira, og i det neste gruer du deg til savnet.

Henriette, Francois og Hugo fem dager før start.