FORENINGSRANKING: Flere seilforeninger truer nå posisjonen til Hurum Seilforening, som fortsatt leder shorthanded-rankingen for foreninger.
FORENINGSRANKING: Flere seilforeninger truer nå posisjonen til Hurum Seilforening, som fortsatt leder shorthanded-rankingen for foreninger.

Hurums shorthanded-hegemoni er truet

Hurum Seilforening har det siste året vært landets beste shorthanded-foreningen. Men nå er tèt-posisjonen på rankingen truet.

Publisert

Hurum Seilforening, som slett ikke er noen stor seilforening, har til manges overraskelse toppet foreningsdelen av SEILmagasinet shorthanded-ranking. På denne listen er det seilforeningenes til enhver tid seks beste rankede seilere som utgjør foreningens «lag», og et knippe ivrige og gode shorthanded-seilere har sørget for at Hurum har toppet denne listen det siste året. Men nå puster andre seilforeninger dem i nakken.

De nærmeste til å true Hurum-seilerne, er Bærum Seilforening, som nå bare er 70 poeng bak. Og i forening-sammenheng er det lite. 250 poeng bak der igjen følger Asker Seilforening, som på sin side er ca. 70 poeng foran Nesodden Seilforening.

Resultatene i kommende shorthanded-NM vil vise om denne rekkefølgen vil bli endret – og om noen av utfordrerne klarer å detronisere huringene.

Seilere skifter forening

De seks som sørger for å holde Hurum Seilforening på topp er Yngve og Asbjørn Lønmo, Edward Campbell, Oddvar Eide, Kjetil Tørseth og Daniel Ingebretsen. Mist tre av dem er påmeldt til shorthanded-NM, så de akter ikke å gi fra seg tetposisjonen helt uten sverdslag.

En årsak til rokkeringer og endringer på listen, er at noen seilere har byttet seilforening som de seiler for. I følge Norges Seilfbunds bestemmelser kan en seiler kun representere en seilforening i en og samme klasse i løpet av en sesong. At noen av byttene skjer nå – og gir seg utslag på rankingen – er ikke seilernes skyld, men rankingførerens, som ikke har fanget opp endringene tidligere. De fkeste av seilerne har holdt seg til én og samme seilforening gjennom hele sesongen.

Og når det gjelder Hurum, så har de siden 2019 «mistet» Colin Campbell, som nå seiler for Drøbaksund, mens Bærum på sin side har «fått» Andreas Lawson, som har forlatt KNS. Det er en av årsakene til at Bærum nå har rykket kraftig innpå Hurum. Et annet, betydningsfullt bytte – eller kall det feilføring – er at Tim Sandberg feilaktig er blitt knyttet til Oslofjorden Seilklubb. Hans rette seilforening er Tønsberg. Det har gjort sitt til at Oslofjorden har tapt litt terreng – og i konkurransen om å bli Årets Shorthanded-forening (der kun årets poeng på den individuelle listen teller) nå må se seg passert av Asker Seilforening.

Mon tro når det blir kjøp og salg av seilere mellom foreningene…?

Se hele listen over shorthanded-rankingen av foreninger.

I parentes bemerket også dette: NSF krever at det kun er skipperen som må være medlem av en forening i en regatta (bortsett fra i NM – da alle om bord være medlem av en forening og ha betalt lisens). Så hvilken foreningstilhørighet – og om de i det hele tatt er medlem – mange av de som vanligvis blir påmeldt som makkere, har, er derfor en usikkerhetsfaktor. Mange arrangører unnlater dessuten å kreve opplysninger om hvilken seilforening mannskapet (makkeren) seiler for, og det er ytterligere en faktor som bidrar til usikkerhet i dette regnestykket – som vel må ansees for å være kvalifisert gjetning på en tilnærmet sannhet når det gjelder hvor alle seilerne hører hjemme.

Asker forbi Oslofjorden

Foreningsrankingen teller 30 seilforeninger. Det vil si at disse 30 foreningene har minst seks seilere som har scoret rankingpoeng i løpet av de siste fire årene. Listen over Årets shorthanded-foreninger, der kun inneværende års poeng teller, er naturlig nok kortere. Den teller nå 19 foreninger. To nye foreninger, Askøy og Ran, fikk «fullt lag» etter helgens Høcom Bergen Singlehanded.

Bak de 19 som er inne på listen, er det nå tre seilforeninger som kun mangler en poengscorende seiler i år for å komme på komme inn i det gode selskap, og det er Arendals Seilforening, Brevik Seilforening og Frognerkilen Seilforening. Frognerkilen har flere tunge poengscorere blant sine fem seilere, og dersom de får ytterligere en seiler som henter shorthanded-poeng i år, vil foreningen rykke godt opp på listen.

Etter Zhik OneStar og Høcom Bergen Singlehanded i helgen har Asker nå passert Oslofjorden på listen over Årets Shorthanded-forening. På tredjeplass følger Moss og deretter Nesodden, Bærum og KNS. Først på 7. plass kommer Hurum Seilforening som var best i 2019. Stavanger er best av seilforeningene vest og nord for Lindesnes.

Se hele listen over Årets shorthanded-forening