NORSK SEILSPORTSLIGA - ELITESERIEN

PALLEN: Larvik-seilerne i midten kan juble for seier. Risør til venstre ble nummer to og Arendal til høyre nummer tre.

Hjemmeseier til Larvik, men Risør topper ligaen

Larvik Seilforening tok en fortjent og populær hjemmeseier i den tredje eliteserierunden på hjemmebane. Seilerne fra Risør ble nummer to og overtok tabelledelsen før siste og avgjørende runde i Arendal.

Publisert Sist oppdatert

Kun ett poeng skilte de fire beste lagene i eliteserierunden i Molde, og det samme skjedde i Larvik. Eliteserien viste seg nok en gang å bli svært jevn, og før den siste runden i Arendal 7. og 8. september er det flere lag som kan gå til topps.

Hjemmeseier

I Larvik var det hjemmelaget som trakk det lengste strået og snek seg foran, skjønt snek og snek. Det så lenge ut til å kunne bli en klar rundeseier i den lunefulle nordavinden i havnebassenget utenfor Larvik, for etter seks flighter sto Larvik-seilerne med fem seire og en 3. plass. Med en 5. plass i den 7. flighten ble det imidlertid plutselig jevnt. Men i og med at runden stoppet ved syv flighter, vant Larvik-seilerne med ett poengs margin på lagene fra Risør, Arendal og KNS på de neste plassene.

Larvik endte med 13 poeng, de tre andre fikk 14.

– Dessverre fikk vi bare seilt syv flighter. Stormen på fredag gjorde at vi først kunne sjøsette båtene lørdag morgen, og med en utsettelse på en drøy time på grunn av det kom vi på hæla. I tillegg var det skiftende vind begge dager som medførte en del merkeflyttinger. Dessuten er det å arrangere eliteserien og 1. divisjon parallelt en tidsmessig utfordring., og summen av alt dette gjorde at vi kun rakk syv flighter innen tidsfristen løp ut på søndag, sier Magnus Hedemark i SailLogic, som er prosjektleder for seilsportsligaen.

Vinneroppskriften

På Larvik-laget seilte to av de nybakte norgesmestrene i H-båt, Lars Nilsen og Atle Dreng. Resten av Larvik-mannskapet var Sverre Dreng Hop og Hans Gaarder.

Lars Nilsen mener de ikke hadde noen fordel av å ha hjemmebane fremfor de andre.

– Vi seiler jo aldri regatta her inne i Larvik, så vi kjente like lite til denne banen som alle de andre. Det er jo heller ikke noe vann i Farris-elven for tiden, så det var heller ikke noe strøm fra den å snakke om.

Han mener vinneroppskriften deres var å få gode starter, finne områdene på banen med mest trykk og seile på skiftene.

– Jeg liker å starte til lo for nettopp å kunne stå fritt til å velge hvor på banen vi vil seile, sier Lars Nilsen.

Larvik-laget har nå seilt seg opp til en tredjeplass på ligatabellen og ligger med det an til seiling i Europa. Det ansvaret vil nå hvile på Dag Rune Wiksten og mannskapet hans, for i Larvik er det slik at han og Lars Nilsen seiler to runder hver i seilsportsligaen.

Risør på topp

Ligatabellen toppes nå av Risør Seilforening, som derved ligger an til å gjøre det samme som Moss Seilforening gjorde i 2017. Moss vant 1. divisjon i 2016, rykket opp og vant eliteserien i 2017. Risør vant 1. divisjon i 2017, rykket opp og ligger nå an til å vinne eliteserien i 2018.

Historien kan gjenta seg.

Risør Seilforening, som ble nummer to i Larvik, har stilt med det samme mannskapet i alle de tre rundene. Tvillingene Mads og Tomas Mathisen som til daglig seiler 49er og som kom rett fra VM i Århus til Larvik, seiler sammen med Morten Røisland og Regine Tronstad. Om ikke det skjer en kollisjon med et viktig 49er-arrangement i september, vil vi nok trolig se det samme laget kjempe om ligagullet i Arendal.

Som å være indianer

Brevik Seilforening anført av Dag Usterud fikk det ikke til å stemme i Larvik. Laget trives best når det blåser litt.

– Det var krevende forhold, vi seilte umusikalsk og underpresterte, for dersom du ikke er i forkant og er presis og god i det du gjør, blir du fraseilt her i eliteserien. Vi hadde flere gode starter, men endte likevel sist. Å seile er som å være indianer; du må være sterk og ta skalper, for om du ikke gjør det, er det noen som kommer og tar skalpen din, sa Dag Usterud i et intervju med Magne Klann.

– Vi fikk mye juling i Larvik, konkluderte Usterud, som med 8. plass måtte gi fra seg ligaledelsen til Risør-seilerne.

Sammen med Risør, Larvik og Ran Seilforening ligger imidlertid Brevik fortsatt an til å kunne få seile Sailing Champions League i 2019. De fire foreningene har skaffet seg en liten luke til Moss og Åsgårdstrand, som er de største utfordrerne deres. 

Tønsberg og KNS, som følger deretter på ligatabellen, har nå kun en teoretisk sjanse til å kunne kapre en av de fire plassene der de nå ligger ni poeng bak Ran på den mest utsatte 4. plassen.