TETT: Det er duket for mange tette oppgjør finalerunden i seilsportsligaens 1. divisjon.
TETT: Det er duket for mange tette oppgjør finalerunden i seilsportsligaens 1. divisjon.

Klart for det avgjørende slaget

Blir det Åsgårdstrand eller KNS som vinner seilsportsligaens 1. divisjon? Denne weekenden skal det avgjøres.

Publisert Sist oppdatert

Kun ett eneste poeng skiller de to seilforeningene i têten av seilsportsligaens førstedivisjon. I praksis betyr det at det av de to lagene som kommer best ut av den 4. og siste serierunden i Bergen, blir vinner av årets liga. Arendals Seilforening, som ligger på tredjeplass, ligger såpass mange poeng bak, slik at deres vinnersjanser er mer teoretiske enn reelle.

Som i alle de foregående rundene stiller Åsgårdstrand Seilforening med Jostein Grødem som skipper og lagleder. Med seg til Bergen har han Torbjørn Lunde, Karen Kristoffersen, Andrea Haug Rolstad og Charlotte Blixhavn Halvorsen. Det er med andre ord en overvekt av jenter på laget.

De skal bryne seg mot Kristoffer Spone og hans KNS-lag, som også er godt balansert med kvinnelig innslag. Med seg har Spone erfarne Peter Hauff, Benedicte Heide, som tidligere har vært en del av seilforbundets NORSTEAM-lag og 15 år gamle Malin Ness Rørvik.

– Malin seiler Melges 24 sammen med faren sin, Stian Ness Rørvik, og Herman Horn Johannessen, og i desember skal hun til Miami for å seile VM i Melges 24. Så hun vet hva det vil si å seile moderne sportsbåter, sier Kristoffer Spone om sitt yngste mannskap.

Flere lag kan vinne runden

Kampen om å vinne den fjerde og siste serierunden vil imidlertid ikke bare stå mellom disse to lagene.

Arendals Seilforening er – som vanlig – ledet av Petter og Bjørn Mørland Pedersen. De seiler denne gangen med Per Eilert Vierli, Martin Vevstad og Samuel Selås og vil – som vanlig – slå godt fra seg.

Ran Seilforening har også vist seg som et sterkt lag i alle rundene, og på hjemmebane blir de nok ekstra slagkraftige. De stiller også med et toppet lag i form av skipper Leif Kristian Garvik, Steffen Bertelsen, Kurt Furnes, Leif Gunnar Sandtorv og Alexander Dahl Høgheim.

Et lag som har Dag Usterud som rormann vil alltid være et lag å se opp for. Det resterende Brevik-laget består av Nils Petter Hovemoen, Oscar Widestam og Ole Martin Lunde Lidal.

Larvik Seilforening har også en god resultatstatistikk å se tilbake på i de foregående tre serierunden, og foreningens ære skal denne gangen forsvares av årets norgesmester i H-båt, Lars Nilssen, og laget hans: Jørn Spetalen, Atle Dreng, Hans Gaarder Bjærke og Sverre Dreng Hop.

Jevn nedrykkskamp

Kampen om å unngå nedrykk står mellom syv lag, men Soon og Stavanger Seilforening skal nok seile over evne om de skal unngå å måtte ta veien ned i 2. divisjon. Poenggapet opp til de to andre lagene som ligger utsatt til, Florø og Stord Seilforening, er på fem poeng. De to foreningene har på den annen side Ålesunds Seilforening bare ett poeng foran seg, og ser på ingen måte kampen om å unngå nedrykk som gitt.

Ålesunds Seilforening vil med andre ord måtte sloss for å beholde plassen, men heller ikke Fredrikstad og Nesodden Seilforening, som ligger ytterligere to poeng foran Ålesund, skal føle seg trygge på ikke å havne blant de fire nederste på tabellen.

Nedrykkslagene

Nesodden Seilforening kommer til Bergen med dette laget: Alf Magne Andersen, Henrik Andersen, Simen Hauland og Vincent Vaske. Hauland vil være skipper om bord.

Nesoddens nærmeste konkurrent, Fredrikstad, har Knut Åsle som skipper. Han seiler sammen med Sandra Åsle Hatch, Ragnhild Sætvedt Åsle og Per Olav Bernhardsen.

Ålesunds Seilforening, som ligger på den utsatte plassen på oversiden, men nærmest nedrykksstreken, har Andreas S. Larsen, Vegard Sandnes Larsen, Håvar Yndestad og Thomas M. Kolstad som lag. Andreas S. Larsen er skipper.

Stord Seilforening har ikke offentliggjort laget sitt ennå. Det har heller ikke Soon Seilforening.

Florø Seilforening har denne gangen, som i de tidligere rundene, Frode Stavang som skipper. Laget for øvrig består av Even Onstad, Vergard Reksten Årebrot og Kjetil Karstensen Indrehus.

Sjansene er små, men ikke utopiske for Stavanger Seilforening til å unngå nedrykk, og laget som kan gjøre alle spådommer til skamme, består av Vidar Løining (skipper), Marius Tandrevold, Håkon Bentsen Veholmen og Andre Tandrevold.

Ligarunden starter lørdag morgen kl 09:00 og du kan følge utviklingen fra flight til flight.