SEIERSPALLEN i 4. RUNDE: KNS vant den 4. og siste runden i 1. divisjon foran Trondhjem og Åsgårdstrand.
SEIERSPALLEN i 4. RUNDE: KNS vant den 4. og siste runden i 1. divisjon foran Trondhjem og Åsgårdstrand.

Seieren var en lagseier

KNS vant den 4. runden av seilsportsligaen og dermed også hele serien 2016. – En lagseier, kaller skipper Kristoffer Spone det.

Publisert Sist oppdatert

Hele 13 seilere, foruten Kristoffer Spone selv, er delaktige i å vinne seriegullet i seilsportsligaens første sesong, og Kristoffer Spone, som har vært skipper for KNS i alle rundene, ramser dem mer enn gjerne opp:

 • Malin Sundelin Rørvik (seilte i Bergen)
 • Benedicte Heide (seilte i Bergen)
 • Peter Hauff (seilte i Bergen)
 • Cesar Horn Johannessen
 • Herman Horn Johannessen
 • Erik Kongshaug
 • Børre Hekk Paulsen
 • Morten Christensen
 • Jan Ole Huseby
 • Hermann Tomasgaard
 • Tiril Bue
 • Mads  Melby
 • Herman Fjellstad

– Det er et allsidig lag med mange typer seilere – alt fra unge rekrutter til OL-seilere. Egentlig var det ikke meningen at jeg skulle være med på alle rundene, men nå ble det sånn likevel, sier Kristoffer Spone, som synes seilsportsligaen har vært en veldig morsom og lærerik opplevelse.

– Det er et morsomt konsept hvor man kommer på land imellom seilasene, får pratet med konkurrentene og omstilt seg før det braker løs med en ny runde. Det er en fin måte å seile på, til avveksling fra å sitte i båten hele dagen og kanskje få seilt tre seilaser.

Tungt å få med ungdommen

Kristoffer Spone er imidlertid litt overrasket over hvor vanskelig det har vært å få med seg juniorer til hver av rundene. Seilsportsligaens regler foreskriver at et av mannskapene om bord skal være 19 år eller yngre, men Spones erfaring – tilsvarende erfaringer har også flere andre – er at de unge seilerne har hatt mer enn nok med sin egen seiling. Han tror imidlertid at man må gi seilsportsligaen litt tid til å sette seg, slik at kjennskapen til den skal bli større og statusen øke.

Norges Seilforbunds hovedintensjon bak seilsportsligaen har vært å skape et attraktivt tilbud til ungdom – og voksen ungdom – men kikker man på deltagerlisten til flere av lagene, er det mange godt tilårskomne seilere som deltar.

– Kanskje kunne det være en idé at alle lagene i 2. divisjon kun hadde seilere mellom for eksempel 16 og 20 år eller noe sånt. Da ville man automatisk på litt sikt fått en fornyelse og foryngelse av seilerne i 1. divisjon etter hvert som lagene rykket opp i 1. divisjon, lanserer Spone som en tanke.

Avgjort i siste seilas

Den fjerde og siste runden i seilsportsligaens runde foregikk i lette og utfordrende forhold, og det var helt mot slutten det begynte å avtegne seg et bilde om at det skulle bli KNS som ville dra avgårde med seriegullet. Men at det ble KNS som også skulle vinne oppgjøret i Bergen, ble først avgjort i den aller siste seilasen.

Der punkterte imidlertid KNS-laget spenningen ved å få en perfekt le-start, og nærmest i løpet av 20 sekunder hadde de fått et klart overtak på de andre lagene – og det overtaket ga de aldri fra seg.

– Alle ville egentlig ha den perfekte le-posisjonen i denne starten, og alle sirklet rundt for å komme inn for babords halser og ta posisjonen. Vi hadde egentlig tenkt å melde oss ut av den kampen, for det eneste som kunne frata oss seriegullet sammenlagt, som var hovedmålet vårt, var at vi ikke bulket og fikk straff i form av minuspoeng. Men da seilerne fra Trondhjems Seilforening bare fikk en 3. plass i seilasen før oss, øynet vi en sjanse til også å vinne runden i Bergen. Så da ble vi litt mer tent. Men i stedet for å kjempe om plassen i le ved å komme sist inn for babords halser, valgte vi å nærme oss le-merket for styrbord ved å styre kurs mot babordsbåtene, som en etter en måtte de vike unna – og så var det til slutt vi som fikk den ideelle posisjonen idet skuddet gikk, forklarer Kristoffer Spone.

Færrest feil er tingen

Han forteller at vinden kunne skifte 20–30 grader og det var ingen klar oppskrift på hvor på banen til Ran Seilforening det lønte seg å seile. Selv mistet KNS-laget en klar seier i en av seilasene ved ikke å være observant nok på den avsluttende lensen – i en seilas der de hadde en klar ledelse på erkerivalen Åsgårdstrand.

– Vi jibbet for tidlig, og ettersom coatingen i spinnakerne i J/70-ene som brukes nå begynner å bli borte på grunn av slitasje, tapte vi også en del på å jibbe, så ved siden av å jibbe for tidlig ned mot mål, tapte vi også fart på å jibbe flere ganger enn konkurrentene, sier han.

– Vi hadde alle våre blundere i løpet av de 14 flightene, men alt i alt handler en full runde i seilsportsligaen om å gjøre færrest feil, sier Spone.

Godt lag fra Trondheim

KNS-laget vant runden i Bergen foran Trondhjems Seilforening, som overbevisende og overraskende ga KNS-seilernes kamp helt til siste slutt. Trondhjem-laget bestod av Knut Osen, Kristin Ytreland, Stian Østlund og Simen Sandseter og de kom ett fattig poeng bak KNS-laget.

Åsgårdstrand Seilforening ble nummer tre i Bergen og stilte med Jostein Grødem, Torbjørn Lunde, Karen Kristoffersen, Andrea Haug Rolstad og Charlotte Blixhavn Halvorsen.

Serietabellen etter endt serie ser slik ut:

Det betyr at Stord, Ålesund, Stavanger og Soon rykker ned i 2. divisjon, mens Moss, Asker, Grimstad og BI-studentene rykker opp fra 2. divisjon til 1. divisjon i 2017.

1. Kongelig Norsk Seilforening 14 15 13 15 57 poeng
2. Åsgårdstrand Seilforening 15 14 14 13 56 poeng
3. Ran Seilforening 9 13 12 11 45 poeng
4. Arendals Seilforening 12 8 15 9 44 poeng
5. Trondhjems Seilforening 10 9 11 14 44 poeng
6. Larvik Seilforening 11 12 10 7 40 poeng
7. Brevik Seilforening 8 11 2 10 31 poeng
8. Nesodden Seilforening 4 6 8 12 30 poeng
9. Tønsberg Seilforening 5 10 6 8 29 poeng
10. Fredrikstad Seilforening 13 2 3 3 21 poeng
11. Florø Seilforening 3 3 9 6 21 poeng
12. Stord Seilforening 6 5 4 4 19 poeng
13. Ålesunds Seilforening 7 4 5 2 19 poeng
14. Stavanger Seilforening 1 1 7 5 14 poeng
15. Soon Seilforening 2 7 1 1 11 poeng