NORSK SEILSPORTSLIGA

HARD FIGHT: Skal man tro tipsene før start blir det svært jevnt om plassene mellom 6 og 10 på tabellen i årets eliteserie.
HARD FIGHT: Skal man tro tipsene før start blir det svært jevnt om plassene mellom 6 og 10 på tabellen i årets eliteserie.

Seiler sin egen sjø midt på tabellen

Kampen om å unngå nedrykk og å få seile i Sailing Champions League vil bli hard i seilsportsligaen i år, men noen foreninger vil også friste en tilværelse midt på tabellen.

Publisert Sist oppdatert

Seilerne fra Hurum, Grimstad, Nesodden og Trondheim er tippet å rykke ned, mens Bundefjorden Seilforening så vidt vil oveleve i eliteserien i 2018.

Les: Tippet til å rykke ned

Andre foreninger vil gjennom sesongen bare ha litt føling med nedrykksstriden og/eller være litt i nærheten av de fire gjeve plassene som gir Sailing Champios League-seiling. Men for det meste vil de friste en tilværelse midt på tabellen og til syvende og sist ende der.

Norges Seilforbund har bedt samtlige av de 30 foreningene i de to divisjonene om å tippe hvordan tabellene vil se ut når sesongen er over i Arendal i september. Nesten alle foreningene har avgitt tipsene sine. Å tippe en rekkefølge er selvfølgelig en vanskelig, for ikke å si umulig oppgave, ikke minst fordi foreningene har høyst ulik filosofi når det gjelder hvordan laget deres skal settes sammen. 

Noen foreninger velger å toppe laget med foreningens beste seilere, mens andre har som filosofi at flest mulig seilere skal få forsøke seg i løpet av de fire rundene. Praksisen er høyst forskjellig.

Tippingen blir derfor i sterk grad preget av magefølelsen til den som på vegne av foreningen har avgitt tipsene, men den viser likevel ganske klare trender med hensyn til hva man tror vil bli årets utfall.

Disse seilforeningene er tippet å skulle havne midt på eliteserie-tabellen i 2018: 

Nr. 10: Risør Seilforening

NR.10: Risør Seilforening er tippet på en 10. plass i årets eliteserie.
NR.10: Risør Seilforening er tippet på en 10. plass i årets eliteserie.

Risør Seilforening vant 1. divisjon i 2017 i ganske suveren stil, blant annet ved å vinne de to første serierundene. Med det har de rykket opp i eliteserien, og den klare seieren har skapt såpass stor respekt for foreningen fra Sørlandet at de er tippet til å kunne holde plassen sin i eliteserien etter endt sesong. 

Når sant skal sies, er nok mange veldig spente på hva Risør-seilerne vil prestere i år, for tipsene spriker i alle retninger. Fire foreninger har liten tro på Risør Seilforening og har plassert dem på 15. og sisteplass, mens fem andre foreninger har dem som kandidater til topp 3.

Fasitsvaret får vi etter endt sesong, men en første indikasjon på hvor Risør-seilerne står i den øverste divisjonen, får vi nok allerede i Bodø.

Nr. 9: Larvik Seilforening

NR. 9: Larvik Seilforening er tippet på en 9. plass i årets eliteserie.
NR. 9: Larvik Seilforening er tippet på en 9. plass i årets eliteserie.

6. plass i eliteserien i både 2016 og 2017 er fasiten så langt for Larvik Seilforening. Foreningen har stort sett vært jevnheten selv gjennom alle de åtte serierundene som er blitt arrangert og har hele tiden plassert seg i midtskiktet. I 2018 mener majoriteten av foreningene at de vil få en liten down og ende på 9. plass.

Seilerne fra Larvik mener selv noe annet, og sikter mot Champions League for første gang. De har tippet seg selv på en 4. plass.

Så høyt har ingen andre plassert dem. Hele syv foreninger mener at en 7. plass er en plassering Larvik-seilerne vil ende på. Summen av alle tipsene plasserer dem imidlertid på 9. plass.

Nr. 8: Askøy Seilforening

NR. 8: Askøy Seilforening er tippet på en 8. plass i årets eliteserie.
NR. 8: Askøy Seilforening er tippet på en 8. plass i årets eliteserie.

Til tross for at Askøy Seilforening ikke vant 1. divisjon i 2017, men ble nummer to, er det likevel vestlendingene de fleste har mest tro på blant de fire nyopprykkete foreningene. En 8. plass resulterer summen av tipsene i, men det skal tillegges at det skiller svært få poeng mellom 8. og 11. plassen.

En plassering midt på tabellen betyr imidlertid ikke at de er utenfor faresonen med tanke på en retur til 1. divisjon i 2019. Syv foreninger mener at askøyværingene vil måtte ta den veien etter endt sesong. I den andre enden av skalaen tror Askøy-seilerne selv på en 3. plass og Sailing Champions League-finale. Det er også mange tips på dem mellom 6. og 8. plass.

Nr. 7: Tønsberg Seilforening

NR. 7: Tønsberg Seilforening er tippet på en 7. plass i årets eliteserie.
NR. 7: Tønsberg Seilforening er tippet på en 7. plass i årets eliteserie.

Til tross for at Tønsberg Seilforening har som uttalt filosofi om at så mange unge seilere som mulig skal få forsøke seg i seilsportsligaen, klarte foreningen til manges overraskelse å kvalifisere seg til Sailing Champions League i fjor. Da knep de 4. plassen. 

De seilte også i eliteserien i 2016 og ble nummer ni.

Summen av alle tipsene plasserer foreningen i år på 7. plass, og fire foreninger mener sågar at de skal kunne kapre en Champions League-plass også i år. Like mange foreninger tror dog også at Tønsberg Seilforening vil bli en del av nedrykksstriden, men den store majoriteten plasserer Tønsberg-seilerne på en trygg plassering midt på tabellen.

Nr. 6: Brevik Seilforening

NR. 6: Brevik Seilforening er tippet på en 6. plass i årets eliteserie.
NR. 6: Brevik Seilforening er tippet på en 6. plass i årets eliteserie.

5. plass i 2017 og 7. plass i 2016 er statistikken som Brevik Seilforening har å vise til. De jevne resultatene lyver dog litt om man tror at seilerne fra Brevik er jevnheten selv i hver eneste runde. Plasseringene i de åtte serierundene som har vært arrangert igjennom to år, forteller imidlertid om varierende resultater, og praksis har vist at Brevik-seilerne er svært avhengige av om Dag Usterud sitter ved roret eller ikke. Runde-plasseringene deres fra første runde i 2016 til siste runde i 2017 er disse: 8-5-14-6-3-4-12-7.

Bare Brevik Seilforening har plassert seg selv inne på topp 3-listen; på en 3. plass, og to foreninger har dem på 4. plass. Troen på at Brevik Seilforening skal kunne komme til Sailing Champions League er med andre ord relativt lunken. På den annen side, det er kun tre foreninger som tror Brevik-seilerne vil rykke ned.

De fleste tipsene på hvor Brevik-seilerne vil plassere seg, ligger mellom 5. og 7. plass.

I morgen kan du se hvem som er tippet på de fem første plassene.