SAILING CHAMPIONS LEAGUE

I FINALEN: Jostein Grødem (til rors) og Karen Kristoffersen er to av fire so utgjør laget til Åsgårdstrand Seilforening.
I FINALEN: Jostein Grødem (til rors) og Karen Kristoffersen er to av fire so utgjør laget til Åsgårdstrand Seilforening.

Åsgårdstrand klare til ligafinale

I dag setter laget fra Åsgårdstrand Seilforening seg på flyet til St. Moritz i Sveits. Torsdag starter finalen i Sailing Champions League. – Vi er klare, sier Jostein Grødem.

Publisert Sist oppdatert

Åsgårdstrand Seilforening kvalifiserte seg som den eneste norske foreningen til finalen i Sailing Champions League, og torsdag 30. august starter alvoret. Ialt 32 lag skal kjempe CL-tittelen.

– Våre ambisjoner? Tja. Det er vanskelig å ha spesifikke ambisjoner når vi vet såpass lite om konkurrenter og banen vi skal seile på, så vi får bare seile og gi gass, sier Jostein Grødem, som sammen med Karl Otto Book, Maren Magda Book og Karen Kristoffersen utgjør laget til Vestfold-foreningen.

Finale på en liten «dam»

Finalen foregår på St. Moritz-sjøen 1800 meter over havet. Den er bare 0,78 kvadratkilometer stor. Bygdin, der Grundig Cup har en av sine J/70-regattaer, er til sammenligning 40 kvadratkilometer stor og ligger 1048 meter over havet. Det er med andre ord en svært liten «dam» det skal seiles på i de sveitsiske alpene.

Over sjøen blåser det en vind som kalles Maloja som normalt kommer ved soloppgang og blåser til solnedgang med Beaufort styrke 3–6, hvilket vil si fra 3 til 13 m/sek.

Jostein Grødem ser for seg en regatta med relativt lite vind, mange skift og store trykkforskjeller.

– Det er jo høye fjell rundt banen på alle kanter, sier han.

Lite vind har han ikke noe i mot – det er tvertimot noe seilerne fra Åsgårdstrand liker. De stiller dessuten med et relativt lett lag.

– Vi venter oss en helt annen regatta enn vi hadde i St. Petersburg, der det blåste friskt. Der var vi tidvis for lette og hadde av og til problemer med å holde høyden. I St. Moritz tror jeg det blir om å gjøre å skjønne banen og det som skjer der ute. Da tror jeg vi kan ha en sjanse til å hevde oss, sier Grødem, som mener de hadde både fart og teknikk inne til å holde følge med de beste. Det erfarte de da det blåste på sitt letteste i Russland.

I St. Petersburg kvalifiserte de seg som det 15. og siste laget.

Viktig å tenke flere trekk fremover

Den viktigste lærdommen de tar med seg fra Russland er å forsøke å tenke flere trekk fremover når de seiler ute på banen og skal inn i rundinger.

– Ja, det gjelder å tenke fremover og se for seg hva som vil kunne komme til å skje, slik at vi ikke seiler oss inn i låste posisjoner.

Dette er en erfaring flere av de norske seilerne har tatt med seg hjem i møte med nivået i Sailing Champions League. I CL gis det ikke ved dørene, og kappseilingsreglene følges og utnyttes uten nåde. Gjøres det en feil eller viser et lag et svakt punkt, vet motstanderne å angripe det. Og når det gjøres feil, idømmer dommerne strafferunder – og det å bli påført en strafferunde, er nærmest dødsstøtet i et tett CL-oppgjør der man ikke har råd til å tape unødvendige metre.

Tyske favoritter

Jostein Grødem har vanskelig for å peke ut favoritter og hvem som vil være Åsgårdstrands hardeste motstandere.

– Jeg vet at det er med flere sterke tyske lag, og så vil jeg jo tro at de beste lagene fra hver av semifinalene vil være harde nøtter å knekke.

Ialt deltar det 32 lag fra 12 nasjoner. De fryktede tyskerne er representert med fem seilforeninger. Like mange kommer fra Russland og vertsnasjonen Sveits. Danmark og Finland har fått med to lag, mens Sverige og Norge er representert med ett hver.

I den første semifinalen i Porto Cervo på Sardinia vant den italienske foreningen Circolo della Vela Bari foran Yacht Club Bregnez fra Østerrike og Club de Voile Saint Aubin Elbeuf fra Frankrike. Kongelig dansk Yachtclub (KDY) var beste nordiske forening der på 8. plass.

I den andre semifinalen i St. Petersburg ble det dobbelt tysk i teten ved Norddeutscher Regatta Verein og Deutscher Touring Yacht-Club. Deretter fulgte tre russiske lag. Finske Mariehamns Seglarförening ble beste nordiske lag på 10. plass.