FORSVARER LEDELSEN: Jostein Aker og laget fra Tønsberg vant 1. runde i eliteserien. Til helgen skal de forsvare seieren på hjemmebane.

Skal forsvare ledelsen på hjemmebane

I seilsportsligaens andre runde skal Tønsberg Seilforening forsvare ledelsen de opparbeidet seg i Bergen. Men i denne runden blir motstanden hardere enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Magnus Behrens, Jostein Fredrick Aker, Jørgen-Smith Meyer og Emil August Dagsberg har en tøff oppgave foran seg. Etter en svært jevn og spennende førsterunde i seilsportsligaens eliteserie i Bergen, gikk Tønsberg-laget seirende ut. Nå stiller laget, som er et av de yngste i eliteserien, som forsvarere på hjemmebane mot et kobbel av garvete seilere.

TØNSBERG: Jostein Aker, Georg Ellila, Magnus Behrens og Jørgen Smith Meyer vant i Bergen.

Den tøffeste motstanderen blir kanskje naboen i nord, Åsgårdstrand Seilforening. De har mønstret foreningens aller beste seilere: Nybakt verdensmester i shorthanded-seiling Karl Otto Book, Jostein Grødem, Sindre Sørebø og Mattis Alexander Sandsgaard. Åsgårdstrand er det laget som har vunnet aller mest i seilsportsligaen, og sammen med Tønsberg er laget også det eneste som har klart å holde seg i eliteserien siden seilsportsligaens oppstart i 2016.

Det er med andre ord ligaens to giganter som ventelig vil være med å kjempe om seieren.

Og denne gangen blir denne kampen ekstra spennende.

Superfinale helt til slutt

– For første gangs skal vi avslutte serierunden med en superfinale. De fem beste lagene etter at alle seilasene er i havn, møtes til slutt i en finale. Lagene tar med seg de plasseringene de har inn i finalen, på den måten at det beste laget har ett poeng, nummer to har to poeng og så videre. I finalseilasen får laget tilsvarende poeng etter plasseringen i mål. Har to lag samme poengsum, er plasseringen i finalen avgjørende, sier Magnus Hedemark, prosjektansvarlig for seilsportsligaen.

– Dette er en idé vi har adoptert fra Sverige, og finalen vil starte nøyaktig kl 16:15 søndag (23. juni). Den blir overført direkte på Norges Seilforbunds Youtube-kanal. Så det er et tidspunkt alle seilinteresserte bør notere seg og legge inn et varsel på telefonen sin: Søndag 23. juni kl 16:15.

Og sant å si: Det kan jo være en fin start på den påfølgende St. Hans-feiringen! Superfinalen vil bli testet i eliteserien. 1. divisjon seiler som vanlig.

Man kan imidlertid følge med på NSFs Youtube-kanal lenge før den tiden, for i likhet med i Bergen, blir hele eliteserien direkteoverført – både lørdag og søndag. 

– Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger etter stevnet i Bergen, og nå i Tønsberg vil vi gjøre ytterligere noen små forbedringer, forteller Magnus.

Sendingene blir lagd av et proft svensk produksjonsselskap ved hjelp av kameraer i følgebåter, droner og om bord i båtene. Lars Ingeberg og Leif Kristian Garvik vil kommentere seilasene som de gjorde med bravour i Bergen, men i Tønsberg får de også med seg Magne Klann, som skal lodde stemningen direkte blant seilerne.

Mange lag kan nå finalen

Foruten Tønsberg- og Åsgårdstrand-laget er det mange andre lag som aspirerer til å få en av de fem finaleplassene.

REVANSJE: For Grimstad Seilforening glapp seieren i 1. runde i aller siste seilas. Nå er laget på jakt etter revansje.

Grimstad Seilforening tapte knepent for Tønsberg i Bergen og er en selvfølgelig kandidat. De stiller med et lag som er minst like sterkt som laget i Bergen var.

Oslofjorden Seilkubb har mønstret nesten det samme laget som tok tredjeplassen i Bergen. Det samme gjelder Arendals Seilforening, som tok 5. plassen bak Åsgårdstrand da de møttes i Bergen.

Moss Seilforening stiller med et helt nytt lag denne gangen, og med Mathias Mollatt som en av de fire, så vet man at det vil bli en hard motstander. Larvik Seilforening er med sitt erfarne lag, som har den høyeste gjennomsnittsalderen i eliteserien, alltid å regne med.

Nesodden Seilforening fikk det ikke helt til i Bergen, men det unge laget har denne gangen fått med seg den rutinerte ligaseileren Henrik Bucher – noe som kan bidra rtil å gi laget en slags «dark horse»-status som det er verdt å se opp for.

NTNUi og Ran Seilforening har også lag som kan bite godt fra seg.

Se alle lagene og hvem som seiler på dem.

Storfavoritt med ny krumtapp

I 1. divisjon vant Drøbaksund Seilforening en knusende seier i 1. runde over alle de andre lagene. I Bergen inneholdt laget OL-seileren Anders Pedersen. Denne gangen er han byttet ut med ILCA 7-seileren Uffe Tomasgaard. Og det behøver slettes ikke bety at laget er svekket – kanskje snarere tvert i mot. Laget forblir definitivt storfavoritt også i Tønsberg.

OVERLEGNE: Seilerne fra Drøbaksund Seilforening vant en overlegen seier i 1. divisjon i Bergen. Nå håper laget på gjentakelse i Tønsberg.

Stavanger, som kom på 2. plass i Bergen, har kun beholdt Olai Hagland fra forrige runde, men laget som kommer til Fjærholmen er nok minst like sterkt. Lillesand Seilforening vil nok også være med å kjempe om topplasseringene i denne runden. De har bare byttet ut én seiler på laget som tok 3. plassen i Bergen.

Soon Seilforening, som nesten alltid har vært en «middelhavsfarer» i 1. divisjon, kommer med et nytt, interessant lag. To av seilerne har nemlig byttet forening siden i fjor. Jonas Sørlie og Erik Woo Nøren har seilt atskillige serierunder for Nesodden Seilforening, men nå seiler de for naboforeningen Soon. Det kan bidra til å gi foreningen et løft.

DAMELAG: Sandefjord Seilforenings rene damelag blir bedre og bedre.

Sandefjord Seilforening stiller som alltid med et rent damelag, og denne gangen er de serierundens eneste rene damelag. I forrige rundet var det to. Laget forbedrer seg stadig, og Sandefjord var i 2023 bare en hårsbredd fra å rykke opp i eliteserien.

Askøy og Bundefjorden Seilforening ønsker nok også å ha et ord med i laget når de fremste plassene skal deles ut i Tønsberg. Og som alltid: Se opp for Molde, som kommer med et helt nytt lag til nesten hver runde. Helt nye lag har for øvrig tre andre foreninger denne gangen: Moss, Soon og Oslo Seilforening.

Økende antall damer

I 1. divisjon er nøyaktig halvparten av seilerne de samme som seilte den første runden. I eliteserien er utskiftningen hakket større: 54 prosent av seilerne som kommer til Tønsberg, deltok ikke i Bergen.

Hittil i år er 21,5 prosent av seilerne i eliteserien damer. Tendensen er økende. I 1. runde var det 10 damer på lagene i eliteserien. I Tønsberg er de 12.

Det samme gjelder i 1. divisjon, men der er dameandelen høyere: 27,5 prosent. 20 damer var med i 1. runde. 21 kommer til Tønsberg. Ingen revolusjon med andre ord, men antall damer øker.

Seilasene i den 2. runden foregår med Fjærholmen som utgangspunkt, og banene ligger rett utenfor. Lørdag 22. juni ser det ut til å bli grått og regn, men det blir vind; 6–10 m/sek fra nordøst,. Søndag dukker sola og sønnavinden opp med rundt regnet 5 m/sek.

Liga-apparat av internasjonalt format

– Alt ligger til rette for en strålende runde i Tønsberg. Tønsberg Seilforening er dyktige arrangører både til lands og til vanns, og vi stiller med hele vårt seilsportsliga-apparat, konkluderer Magnus.

Og det siste er ikke småtterier, for seilsportsligaen er unik i norsk seilsportssammenheng. «Liga-apparatet» inkluderer for eksempel regattasjef (Thomas Nilsson), SAP-ekspert (tracking og resultater (Sverre Dreng)), servicemann for båter og utstyr (Morten Christensen), fotografer og filmere (Trond R. Teigen og Henrik Eriksen) og et helt produksjonsteam og kommentatorer for direktesending av eliteserien på Youtube. Og til å koordinere det hele: Magnus Hedemark.

– Ja, vi har fått et godt og velsmurt apparat etter hvert der alle kjenner rollen sin, sier Magnus Hedemark.

GOD FORNØYD: Magnus Hedemark har all grunn til å være stolt av apparatet han har bygd opp rundt seilsportsligaen.

Følg TV-sendingene

Og til deg: Om du ikke har tid og rom til å være stand by og følge hele direktesendingene lørdag og søndag, så sett på alarmen så du i det minste får med deg finalen kl 16:15 på søndag. Da vil du kunne oppleve hvor proft og spennende seilsport kan formdles i form av film fra ulike vinkler, grafikk, lyd og kommentatorer.

– Det er bare å lære seg klokkeslettet, for kl 16:15 vil vi fremover sende superfinalen hver søndag vi har en seilsportsligarunde, sier Magnus.

KOMMENTATORER: Lars Ingeberg (t.h) og Leif Kristian Garvik vil kommentere ligasendingene gjennom hele helgen – og til slutt den spennende finalen kl 16:15 søndag.

Det er bare å merke seg.