NORSK SEILSPORTSLIGA

NEDRYKK: Etter endt sesong vil fire lag rykke ned fra eliteserien til 1. divisjon. Seilerne har selv tippet hvem det blir.
NEDRYKK: Etter endt sesong vil fire lag rykke ned fra eliteserien til 1. divisjon. Seilerne har selv tippet hvem det blir.

Tippet til å rykke ned

Lørdag 26. mai starter seilsportsligaen 2018 i Bodø. Da skal de 15 seilforeningene som utgjør eliteserien i sving. Fire av dem rykker ned etter endt sesong, men hvem blir det?

Publisert Sist oppdatert

I toppen av er det slik at de fire beste seilforeningene etter endt ligasesong får sjansen til å sette kurs for Europa og delta i Sailing Champions League. De fire foreningene i den andre enden av tabellen får derimot en helt annen skjebne – de vil rykke ned til 1. divisjon i 2019.

Norges Seilforbund har bedt samtlige av de 30 foreningene i de to divisjonene om å tippe hvordan tabellene vil se ut når sesongen er over i Arendal i september. Nesten alle foreningene har avgitt tipsene sine. Å tippe en rekkefølge er selvfølgelig en vanskelig, for ikke å si en umulig oppgave, ikke minst fordi foreningene har høyst ulik filosofi når det gjelder hvordan laget deres skal settes sammen.

Noen foreninger velger å toppe laget med foreningens beste seilere, mens andre har som filosofi at flest mulig seilere skal få forsøke seg i løpet av de fire rundene. Praksisen er høyst forskjellig, og dette kan variere fra runde til runde.

Tippingen blir derfor i sterk grad preget av magefølelsen til den som på vegne av foreningen har avgitt tipsene, men resultatet og sluttsummen viser likevel ganske klare trender med hensyn til hva man tror vil bli årets utfall.

Og for å starte bakfra mener de deltagende foreningene at det skal gå slik i eliteserien i 2018:

Nr. 15: Hurum Seilforening

NR.15: Hurum Seilforening er tippet på 15. plass ieliteserien i 2018.
NR.15: Hurum Seilforening er tippet på 15. plass ieliteserien i 2018.

Med relativt klar margin er Hurum Seilforening levnet små muligheter til å overleve i den øverste divisjonen i år. Foreningen ble nummer fire i 1. divisjon (det het riktignok 2. divisjon i fjor) i 2017 og rykket med det opp i eliteserien. I 2016 ble foreningen nummer 10 i 1. divisjon.

Hele 11 av de tippende foreningene har plassert Hurum på 15. og sisteplass. Og enda flere har plassert dem i skiktet fra 12. til 14. plass. Kun fem foreninger mener at Hurum ikke vil rykke ned. En 5. plass lyder det aller mest optimistiske tipset på, og en slik plassering er det foreningen selv som har troen på.

Nr. 14: Grimstad Seilforening

NR.14: Grimstad Seilforening er tippet på 14. plass i eliteserien i 2018.
NR.14: Grimstad Seilforening er tippet på 14. plass i eliteserien i 2018.

Grimstad Seilforening kom på 9. plass i eliteserien i 2017, men skal vi tro tipsene for sesongen 2018, er foreningens dager talte i den øverste divisjonen etter denne sesongen. En meget sterk 3. plass i den siste runden reddet foreningen fra nedrykk i fjor. 

I 2016 seilte Grimstad i 1. divisjon. Da kom de på 3. plass og rykket opp.

Kun én forening plasserer Grimstad på jumboplassen i eliteserien, men over halvparten av foreningene mener at Grimstad Seilforening ikke vil overleve i år og rykke ned til 1. divisjon. En 7. plass mener seilerne fra Grimstad de selv skal klare, og det er den beste plasseringen noen av tipsene lyder på. To foreninger mener en 8. plass vil bli fasit for Grimstad etter endt sesong.

Nr. 13: Nesodden Seilforening

NR. 13: Nesodden Seilforening er tippet på 13. plass i eliteserien i 2018.
NR. 13: Nesodden Seilforening er tippet på 13. plass i eliteserien i 2018.

Til tross for at Nesodden Seilforening har tilbrakt to sesonger i den øverste divisjonen og plassert seg som nummer åtte i dem begge, har foreningen liten tillit blant konkurrentene når det gjelder å prestere noe tilsvarende i årets sesong. Nesodden Seilforening er tipset som en relativt klar nedrykkskandidat i år. Av en eller annen grunn.

Selv mener foreningen at en 9. plass i årets serie bør være innen rekkevidde, men det fins konkurrerende lag som har enda sterkere tro på seilerne fra Nesodden. Det beste tipset lyder på 3. plass og en plass i Sailing Champions League, mens summen av alle tipsene plasserer dem på en 13. plass og en tur ned til 1. divisjon i 2019.

Nr. 12: Trondhjems Seilforening

NR. 12: Trondhjems Seilforening er tippet som nummer 12 i eliteserien i 2018.
NR. 12: Trondhjems Seilforening er tippet som nummer 12 i eliteserien i 2018.

Det er litt med trønderne som det er med Nesodden Seilforening; Trondhjems Seilforening har to sesonger i eliteserien bak seg. I 2016 ble de nummer fem og i 2017 nummer ni. I 2018 tippes de på en  12. plass og nedrykk.

De fire foreningene på 12., 13., 14. og 15. plass er poengmessig alle klare nedrykkskandidater, for det er et klart poenghopp opp til 11. plassen.

11 foreninger mener at Trondhjems Seilforening seiler mot nedrykk i år. Men det finnes også de som mener noe annet. En forening har tro på en 4. plass for seilerne fra Trondheim. En annen har dem på 5. plass. Syv foreninger har tro på et ensifret resultat for Trondhjems Seilforening, så helt mørkt er det ikke. Selv tror trønderne på en 7. plass. 

Nr. 11: Bundefjorden Seilforening

NR. 11: Bundefjorden Seilforening er tippet som nummer 11 i eliteserien i 2018.
NR. 11: Bundefjorden Seilforening er tippet som nummer 11 i eliteserien i 2018.

Foran de fire nedrykkskandidatene er det svært jevnt når det gjelder plasseringene fra åtte til 11, men tipsene vil ha det til at det blir Bundefjorden Seilforening som skal få 11. plassen. Foreningen er nyopprykket fra 1. divisjon, etter at de ble nummer tre der  i 2017. I 2016 endte de sist i 1. divisjon, etter en sesong der de slet med å stille lag i alle rundene.

Det kan synes som om konkurrentene ikke helt vet hvor de har Bundefjorden Seilforening, for tipsene fordeler seg over hele skalaen. En forening mener sågar at Bundefjorden vil vinne årets eliteserie, mens to andre har plassert dem på 14. plass. Det er kun på plass nummer to og tre at ingen har tippet Bundefjorden.

Seilerne som holder til på Malmøya i Indre Oslofjorden er imidlertid selv helt i tråd med hva summen av tipsene peker i retning av. De er beskjedne og tippet seg selv på nettopp en 11. plass.

I morgen kan du se hvem som er tippet på plassene fra 6 til 10.