JEVNT: Det skiller ikke mye blant de beste i kampen om å bli Årets shorthanded-seiler.
JEVNT: Det skiller ikke mye blant de beste i kampen om å bli Årets shorthanded-seiler.

Knivskarp konkurranse i toppen

Konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler spisser seg til. Tre seilere leder an.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mange poeng som skiller de tre beste seilerne på den foreløpig 246-navn lange listen over Årets shorthanded-seilere. Børre Søraas-Sæther fra Nesodden har inntatt têtposisjonen med 4,5 poengs margin på Harald Matland fra Nordhordland. Kun 2 poeng bak ham følger Willy Forland fra Ran Seilforening.

Børre Søraas-Sæther har hentet sine poeng i regattaene Seilmakeren Doublehanded (96 poeng), Skagen Trøsten (90 poeng) og Oslofjorden Rundt (18,75 poeng).

Harald Matland har sine poeng fra Seilmakeren Doublehanded (120), Huftarøy Rundt (35), Hjeltefjorden Shorthanded (25) og Stord Shorthanded (20). Det betyr at han har fire tellende resultater, og all den stund det er sesongens fire beste resultater som teller, må han forbedre noen av disse delsummene for å kunne øke sammenlagtsummen sin. Søraas-Sæther har på sin side kun tre tellende seilaser i sin poengsum. Det betyr at hans neste resultat vil bli en ren påplussing på det resultatet han har til nå.

Willy Forland har tatt sine poeng i de samme regattaene som Harald Matland, henholdsvis 120, 15, 35 og 28 poeng. Han må med andre ord også forbedre sitt dårligste resultat for å høyne poengsummen sin.

Dog – det er ennå tidlig i sesongen. Mange store regattaer venter og mye kan fortsatt skje. I fjor ble Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden Seilklubb Årets shorthanded-seiler med 508,78 poeng – det vil si et gjennomsnitt i de fire tellende regattaene på 127,2 poeng! Det skal med andre ord seiles godt for å bli Årets shorthanded-seiler.

Se listen per 1. juni 2021.

Vestlendingene dominerer

Ran Seilforening er kommet godt i gang i årets foreningskonkurranse. De har lagt seg til på toppen av listen med god margin til Bergens Seilforening på 2. plass. I det hele tatt har vestlendingene markert seg godt til nå, for på 3. plass følger Askøy Seilforening og hele syv seilforeninger fra Vestlandet har mønstret seks eller flere seilere i årets regattaer. Man må ha seks seilere registrert med shorthanded-poeng i år for å komme med på listen, som per 1. juni teller 12 seilforeninger.

Asker følger på 4. plass som beste forening fra Østlandet.

Se hele foreningslisten.

Overraskende mange i Oslofjorden Rundt

NB. En liten saksopplysning til slutt. Oslofjorden Rundt som ble arrangert i helgen, hadde i utgangspunktet et vekttall på 0,5. Regattaen samlet imidlertid over 50 deltagere, noe som kom «overraskende» på rankingens «regnskapsfører», men ifølge reglene skal vekttallet til regattaen da forhøyes til 0,75. Denne endringen er ikke blitt hensyntatt på den foreliggende rankinglisten etter helgens regattaer, men det vil bli justert ved neste oppdatering av listen.

I den foreliggende utregningen av Årets shorthanded-seiler er imidlertid poengene oppnådd i Oslofjorden Rundt regnet ut med 0,75 som vekttall.