VANT: Morten Nissen-Lie gjentok bedriften fra 2015: Han vant Zhik Skjæløy OneStar.
VANT: Morten Nissen-Lie gjentok bedriften fra 2015: Han vant Zhik Skjæløy OneStar.

Gode forberedelser gjorde susen

– Jeg var godt forberedt på at det skulle bli mye vind. Det og en lang kryss la grunnlaget for seieren.

Publisert Sist oppdatert

Morten Nissen-Lie er ikke blant dem som har seilt mest shorthanded i år. Egentlig hadde han tenkt å ta seg et hvileår i 2016 – ja, han var litt lei etter 2015-sesongen, som for hans del hadde vært svært god. Men han klarte likevel ikke helt å holde seg unna regattabanen. Det begynte med at han ble lokket med på Bærums shorthanded-serie om mandagene av en kamerat, og deretter på Hollænderseilasen – hvor han ble nummer fem sammen med Bjørn Lofterød.

OneStar uansett

– En regatta skulle jeg være med på, okke som, i år; det hadde jeg bestemt før sesongen startet, var Zhik Skjæløy OneStar. Det er en regatta med en helt annen «setting» enn  de andre. Det er en morsom og spennende opplevelse – en slags psykisk «greie» der du bare kan skylde på deg selv dersom noe ikke går som det skal. Eller du kan glede deg alene, dersom det går bra.

Og bra gikk det denne gangen også – som i 2015. Morten Nissen-Lie fra KNS vant sin klasse i Elan 37-en «Mimoka».

Godt forberedt og enkle manøvre

– Jeg hadde fulgt med på værmeldingen i dagene i forkant og var klar over at det ville bli en luftig seilas. Jeg rigget derfor til kryssfokken på rull på forstaget slik at båten skulle bli letthåndterlig. Dessuten valgte jeg å sette gennaker i stedet for spinnaker. Også den er lettere å håndtere.

– Det hjalp også at jeg for en gangs skyld fikk en god start og at kryssen var lang. Jeg pleier å seile bra på kryss. Det blåste 8–10 m/sek, og den økte til 13–14 på veien innover igjen. Jeg rundet 2–3 minutter etter Jostein Weum (Asker) i hans Dehler 39, men jeg var kjappere med gennakeren enn han var med å sette spinnakeren sin. I mål var jeg fire minutter foran, forteller Morten Nissen-Lie.

Én spinnakersetting

– I den luftige vinden valgte vi å legge baner som kun bød på én spinnakersetting. Noe av målsettingen med Zhik Skjæløy OneStar er at det skal være en regatta for alle, og mye spinnaker-håndtering i så mye vind kan bli vel utfordrende, sier Vidar Moe i Fredrikstad Seilforening, som var regattasjef.

Utfordringen ble likevel stor nok. To seilere måtte bryte fordi de ikke fikk ned spinnakeren av ulike årsaker. Et vanlig problem for shorthanded-seilere er at spinnakeren tvinner seg rundt forstaget dersom man ikke rekker å brase den tids nok i forbindelse med setting eller i jibber. En tredje seiler valgte å bryte på grunn av ribbenssmerter etter et fall i cockpiten.

Vant oppskriftsmessig

Bak Nissen-Lie og Weum fulgte Jon Molholt fra Tønsberg i sin Elan 37, mens Andreas Abildgaard fra KNS seilte sin Elan 310 til 4. plass.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

VANT: Elling Rishoff var nok en gang best i sin First 40.
VANT: Elling Rishoff var nok en gang best i sin First 40.

I den klassen for de største båtene vant rankingleder Elling Rishoff fra Asker «oppskriftsmessig» i sin First 40. Hans fremste utfordrer var Tor Hove fra Bærum i Elan 350 – drøyte 11 minutter etter på korrigert tid, mens Christer Lie fra Bærum scoret sine første rankingpoeng som debutant i Zhik Skjæløy OneStar på 3. plass i sin Arcona 430.

– De fleste kan seile fort i 5–6 m/sek, men når det blåser 12–13 m/sek, teller erfaring og boathandling en hel del, sier Morten Nissen-Lie.

I klassen for båter uten spinnaker vant Stig Rolfsvåg fra Moss i en Kaskelot.

Hyggelig for 38 seilere

– Det ble en vellykket regatta, og det var god stemning da 38 soloseilere var samlet til middag på Skjæløy etter seilasen – som varte i 5–6 timer. For de største båtene var banelengden 36 nautiske mil, sier regattasjef Moe.

Komplett resultatliste