UTFORDRER: Øyvind Knudsen fra Moss er den eneste som kan utfordre Anette Melsom Myhre om tittelen Årets shorthanded-seiler 2020.
UTFORDRER: Øyvind Knudsen fra Moss er den eneste som kan utfordre Anette Melsom Myhre om tittelen Årets shorthanded-seiler 2020.

Jevnt om tittelen Årets shorthanded-seiler

Resultatet i NM vil avgjøre hvem som blir Årets shorthanded-seiler: Anette Melsom Myhre eller Øyvind Knudsen.

Publisert

Selv om Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden Seilklubb leder klart i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler, er det langt fra sikkert om hun vil bli det. Resultatene i shorthanded-NM vil være avgjørende. Og kampen om tittelen står nå kun mellom to seilere: Anette og Øyvind Knudsen fra Moss.

Spenningen tilspisset seg etter Zhik OneStar i helgen som var. Der vant Øyvind sin klasse, mens Anette ikke deltok. I konkurransen om tittelen Årets shorthanded-seiler teller hver enkelt seilers fire beste resultater i sesongen, og Anette har nå tre knallgode og et halvgodt resultat, mens Øyvind har tre knallgode og et svakt. Det svake kan han forbedre i NM.

Poengene deres fordeler seg slik:

Anette Melsom Myhre:

  • 199,65 poeng – 1. plass i Rustad Sails TwoStar
  • 137,50 poeng – 1. plass i Færderseilasen
  • 111,13 poeng – 3. plass i Hollænderseilasen
  • 60,50 poeng – 1. plass i Asker Rundt

Øyvind Knudsen:

  • 207,90 poeng – 1. plass i Rustad Sails TwoStar
  • 120,00 poeng – 2. plass i Hollænderseilasen
  • 100,00 poeng – 1. plass i Zhik OneStar
  • 6,15 poeng – 12. plass i Hollænderseilasen

Knappe marginer

Det betyr at Anette, for å forbedre sin sammenlagtsum på 508,78 poeng, må ha et resultat i shorthanded-NM som gir mer poeng enn 60,50 poeng. NM har vekttall 1,0 og ved normal deltagelse (mellom 12 og 19 startende) vil en 1. plass gi 100 poeng, 2. plass 80, 3. plass 70 og 4. plass 60 poeng. Anette må med andre ord oppnå en 3. plass eller bedre for å kunne høyne sin poengsum.

Øyvind har 434,05 poeng, og han har kniven på strupen: For å slå Anette Melsom Myhre må han bli norgesmester. Det holder ikke med en sølvmedalje. For blir det sølv, vil han kunne erstatte sitt 6,15 poeng-resultat med 80 poeng, hvilket betyr at han da vil få 507,9 poeng – og derved være 0,88 poeng bak Anette!

Skulle derimot Øyvind vinne NM, er det Anette som får kniven på strupen. Da vil Øyvind ende opp med poengsummen 527,9 poeng. For å slå den må Anette også bli norgesmester – eller minst ta sølv. Med sølv vil hun ende opp med poengsummen 528,28 – 0,38 poeng foran Øyvind!

Stort jevnere kan det ikke bli i kampen om å bli Årets Shorthanded-seiler.

Begge kan vinne

STERK DUO: Anette Melsom Myhre og Morten Christensen må seile godt for at Anette skal kunne bli Årets shorthanded-seiler 2020.
STERK DUO: Anette Melsom Myhre og Morten Christensen må seile godt for at Anette skal kunne bli Årets shorthanded-seiler 2020.

Anette Melsom Myhre skal seile NM sammen med makkeren Morten Christensen i en X-41, mens Øyvind Knudsen seiler med broren Morten i First 34.7. Med det høye deltagerantallet som NM ser ut til å få, betyr det at de to vil seile i hver sin klasse. Resultatene tidligere i år viser at de begge er i stand til å kunne oppnå de resultatene som skal til for å erobre tittelen.

Starter det 20 båter eller mer i en eller begge klassene, vil det øke deltagerfaktoren i regnestykket og gi høyere poengsummer – noe som vil gi flere variable utfall og øke spenningen ytterligere.

Uten sjanser

Yngve Lønmo fra Hurum, som ble Årets shorthanded-seiler i 2019 og ligger på 3. plass, er nå uten noen teoretisk mulighet til å beholde denne tittelen i år. For å klare det må han erobre 199,04 poeng i NM, og så mange deltagere blir det neppe at så mange poeng vil kunne bli delt ut.

En tittel har Anette Melsom Myhre allerede inne: Ingen kan true henne i konkurransen om å bli Årets kvinnelige shorthanded-seiler. Der er hun suveren. Kampen om å bli nummer to står mellom Bente Vikenes fra Asker og Elise Lehre fra Frognerkilen.

Se hele listen over Årets shorthanded-seiler per 9. september 2020.