SHORTHANDED-RANKING: 11. mai er det all grunn til å vinke shorthanded-sesongen velkommen!
SHORTHANDED-RANKING: 11. mai er det all grunn til å vinke shorthanded-sesongen velkommen!

På terskelen til shorthanded-sesongen

11. og 12. mai innledes shorthanded-sesongen i øst og i vest med Bundefjorden Vårcup og Arsgrunnen Shorthanded. Deretter går det slag i slag.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke regattaer som er tellende i SEILmagasinet Shorthanded-ranking, er nå klart. Ialt er det 24 regattaer det kan samles poeng i før det i slutten av september vil være klart hvem som blir Årets Shorthanded-seiler og hvem som vil bekle lederposisjonen på rankinglisten etter endt sesong.

Det står mange gamle kjente arrangementerr på terminlisten, men det fins også nye, spennende tilbud. Bundefjorden Vårcup som innleder sesongen, er et av dem. En annen nyhet er Asker Rundt for å markere den nye stor-kommunen som ser dagens lys i 2020, der kun singlehanded-klassen teller. Åsgårdstrand TwoStar er også en nyhet av året.  De tre nvente regattaene har alle vekttall 0,5.

De første store regattaene

Årets første store shorthanded-regatta blir SPZ Seilmakeren Doublehanded i regi av Askøy Seilforening, som starter 24. mai. Den har vekttall 1,50, noe som gjør den til sesongens nest viktigste. Regattaen med høyest vekttall, er Raymarine 2Star med tallet 1,65 – noe som er 0,1 ned fra 2018. Reduksjonen er foretatt på grunn av at regattaen har endret karakter når det gjelder lengde og deltagerantall, og at den i så måte ikke lenger skiller seg så mye fra SPZ Seilmakeren Doublehanded. 

Pantaenius Shetland Race og Pantaenius Bohusracet følger deretter når det gjelder viktighet med vekttall på henholdsvis 1,30 og 1,25. I år vil kun de norske seilernes resultater i Bohusracet bli talt opp. Tidligere har også svenske seilere fått rankingpoeng. Bakgrunnen for det var opprinnelig at svenske seilere som ville delta i norske regattaer, også skulle kunne hevde seg på rankingen og at dette – forhåpentlig – skulle være et insitament for å delta. Men ettersom svensk deltagere de senere årene har vært nærmest ikke-eksisterende, vil svenskene derfor bli sjaltet ut fra i år av.

Norske seilere som hevder seg i store, utenlandske regattaer – som for eksempel Bohusracet i Sverige og Silverrudder i Danmark – vil imidlertid få poeng på rankingen.

Se hele listen over tellende regattaer i 2019.

Ut av vintersøvnen?

Når det gjelder årets første seilaser, kan det virke som om ikke alle har våknet fra vintersøvnen ennå. Bundefjorden Vårcup 11. mai har kun fem påmeldte i shorthanded-klassen. Seks er minimumkravet til antall startende båter for at regattaen skal være poenggivende, så her må noen vekkes for at det skal vanke rankinpoeng.

Ringeklokkene må imidlertid kime atskillig mer når det gjelder Arsgrunnen Shorthanded 12. mai,  Der er det per i dag kun én påmeldt båt!

Når det gjelder Stord Shorthanded 19. mai, så er påmeldingen ennå ikke åpnet – så vidt vites...

Skagen Race slår an

SPZ Seilmakeren Doublehanded 24. mai har foreløpig 21 påmeldte, mens Skagen Race, som starter 29. mai, ser ut til å bli vårens store shorthanded-regatta. Regattaens sene tidspunkt i år har åpenbart en positiv innvirkning på deltagerantallet. Foreløpig er 37 lag påmeldt i doublehanded-klassen og 9 seilere i singlehanded-klassen.

Nord-Norges største shorthanded-regatta, Nordland Offshore i regi av Bodø Seilforening, har så langt 10 påmeldte lag.

I Færderseilasen er det syv påmeldte lag i klassen som skal runde Hollænderboen, mens det dobbelte har så langt valgt å runde Tristeingrunnen.

Norges første store shorthanded-regatta, Raymarine 2Star, teller foreløpig 11 lag.

Den første rankingoppdateringen vil foreligge etter at Bundefjorden Vårcup og Arsgrunnen  Shorthanded er gjennomført.