DOUBLEHANDED: Endelig kan man seile sammen to og to igjen og score rankingpoeng.
DOUBLEHANDED: Endelig kan man seile sammen to og to igjen og score rankingpoeng.

Ranking for både en og to

I og med at Norges Seilforbund har gitt grønt lys for regattaseiling i doublehanded, vil de kommende rankingregattaene være tellende også for denne klassen.

Publisert Sist oppdatert

Frem til nå har det kun vært soloseilerne som har kunnet score rankingpoeng på SEILmagasinet shorthanded-ranking, men i og med at Norges Seilforbund nå også tillater regattaseiling i doublehanded-klasser, vilr også disse nå bli tellende.

Det betyr at eventuelle doublehanded-klasser i kommende helgs Vårskvulp i regi av Gandsfjord Seilforening og Bundefjorden Vårcup vil være poenggivende. Det samme gjelder neste helgs Stord Rundt, som Bergens Seilforening arrangerer, og Færderseilasen.

Færderseilas for 200 båter

Når det gjelder Færderseilasen, har KNS nå fått grønt lys til å arrangere regattaen for inntil 200 båter. Kommuneoverlegen i Frogn kommune har sagt ja til det, og KNS har fått de nødvendige polititillatelser til å ha start og innkomst i Drøbak. Det betyr at det nå blir både singlehanded- og doublehanded-klasser til rundingene Mefjordboen, Hollænderboen og Tristeingrunnen. I tillegg vil det også bli husstandsklasser.

I rankingsammenheng har klasser som seiler Mefjordbanen fått vekttall 0,9, de som runder Hollænderboen har vekttall 1,0 og de som tar den lengste turen ut til Tristein får vekttall 1,1.

En uke etter Færderseilasen starter så Rustad Sails TwoStar, som er årets mest poenggivende shorthanded-regatta, og til nå er 25 båter påmeldt der.

Med andre ord; med både single- og doublehanded-seingen aktiv igjen, betyr det at rankingsesongen starter for alvor kommende helg.

Ingen seilas over Nordsjøen

En regatta som ennå har restriksjoner knyttet til seg, er Pantaenius Shetland Race. Å seile til et annet land er ikke fritt frem ennå. Dette vil også influere på norsk deltagelse i Pantaenius Bohusracet i år. Som et alternativ til å seile over Nordsjøen, vil Shetland Race i år bli en vesentlig kortere kystseilas utenfor Bergen. I og med at forutsetningene har endret seg, er derfor vekttallet til regattaen redusert fra 1,25 til 1,00. I begrunnelsen heter det:

Når det gjelder vekttallet på 1,25, er det blant annet basert på de utfordingene med Nordsjø-kryssing som Shetland Race har. Når regattaen nå er reduseres til en kystseilas, blir det ikke riktig å beholde det like høyt. På den annen side: I og med at Seilmakeren Doublehanded er blitt kansellert i år, har Vestlandet mistet en viktig regatta med høyt vekttall som kan gi regionens seilere mulighet for å score gode rankingpoeng. Så for til en viss grad å gi Vestlandets seilere en fortsatt sjanse til å score høye rankingpoeng, er beslutningen å gi Pantaenius Shetland Race 2020 et vekttall på 1,00. Det vil forhåpentlig være et kompromiss, som også vil kunne være et godt insitament for mange til å delta i årets koronaversjon av Shetland Race.

Se alle tellende regattaer i SEILmagasinet Shorthanded-ranking.