SHORTHANDED ANNO 2009: Starten er gått i Watski Skagerrak TwoStar i 2009, og like mange og like intenst kan det bli i årets Færderseilas der shorthanded-seilerne er i overvekt.
SHORTHANDED ANNO 2009: Starten er gått i Watski Skagerrak TwoStar i 2009, og like mange og like intenst kan det bli i årets Færderseilas der shorthanded-seilerne er i overvekt.

Shorthanded-seiling som i «gamle dager»

Man må helt tilbake til Watski Skagerrak TwoStars tidlige dager for 15 år siden for å finne et tilsvarende stort antall shorthanded-båter som det blir på startlinjen i Færderseilasen.

Publisert

Paradoksalt nok, koronapandemien har brakt shorthanded-seilingen tilbake til gamle høyder. Tilsammen 123 shorthanded-båter er påmeldt til helgens Færderseilas, og det er like mange som det deltok i de første utgavene av Watski Skagerrak TwoStar da denne typen seiling slo igjennom her til lands for fullt.

Det betyr også at det vil bli rikelig med rankingpoeng på SEILmagasinet shorthanded-ranking som skal deles ut denne helgen, og med det er shorthanded-sesongen 2020 i gang for alvor. De som runder Tristeingrunnen vil få sine poeng multiplisert med vekttallet 1,1, mens de som runder Hollænder’n har vekttall 1,0.

Parallelt med Færderseilasen seiler vestlendingene regattaen Stord Rundt. Der er det til nå påmeldt 20 båter i doublehanded- og en i singlehanded-klassen. Regattaen har vekttall 0,5.

Flere vil delta i originalen

Helgen etter går originalen, som nå heter Rustad Sails TwoStar, av stabelen med 42 lag foreløpig påmeldt. Det er allerede syv båter mer enn hva som startet i 2019. Regattaen har vekttallet 1,65 og rangerer følgelig som sesongens viktigste – og kanskje også største utfordring – for shorthanded-seilerne.

Deretter følger Pantaenius Shetland Race, som i år blir en forkortet versjon i form av en skjærgårdsseilas. Det til tross har regattaen beholdt vekttall 1,0, hvilket betyr at det vil bli en anledning for langt flere enn de som tradisjonelt ville ha tatt turen over Nordsjøen, til å score mange rankingpoeng.

Små endringer etter siste helgs regattaer

Fire poenggivende regattaer er til nå gjennomført. De to siste av dem var foregående helgs Bundefjorden vårcup og Gandsfjord Seilforenings Vårskvulp. Poengene som ble delt ut i disse to regattaene, har ikke ført til store endringer på shorthanded-rankingen, men noen er det:

  • Blant de 10 beste er det ingen endringer siden siste oppdatering.
  • Blant de 25 beste er det kommet opp en ny seiler. Eira Naustvik fra Asker har avansert fra 31. til 24. plass etter sin 3. plass i singlehanded-klassen i Bundefjorden. Med det knappet hun også inn på forspranget til Christine Walder fra Bærum, som fortsatt er den høyest rankede, kvinnelige shorthanded-seileren. Hun ligger totalt på en 11. plass.
  • Eirik Nordlie fra Bundefjorden ble nummer 4 i singlehanded-klassen i Bundefjorden, og det ga ham nok poeng til å komme inn i det gode Topp 50-selskapet. Han har rykket opp fra 52. til 45. plass.
  • Ny blant de 100 beste er Bjørn Forshei fra Seilforeningen 1928. Han var beste singlehanded-seiler i Vårskvulpen og det betød et godt hopp fra 159. til 99. plass.
  • Christine Walder er som allerede nevnt beste kvinnelige seiler foran Eira Naustvik. På 3. plass blant kvinnene følger Bente Vikenes fra Asker, som etter deltagelsen i Bundefjorden, der det ble en 8. plass, nå er oppe på en 46. plass totalt.

På grunn av noe teknisk trøbbel er ikke rankinglisten for øyeblikket synlig på SEILmagasinets ranking-side, men her er en direkteinngang til rankinglisten.