SNART I GANG: Om en drøy uke starter årets shorthanded-sesong og de første rankingregattaene.
SNART I GANG: Om en drøy uke starter årets shorthanded-sesong og de første rankingregattaene.

Shorthanded-sesongen står for døren

1. mai er tellende regattaer på SEILmagasinet shorthanded-ranking spikret. 8. mai går første regatta: Isbryter’n i Drøbak. Det er bare å slippe fortøyningene.

Publisert

Koronasesongen 2020 vil bli husket som et aldri så lite come back for shorthanded-seiling i Norge. Sesongen ble toppet med hundre båter i NM, og forventningene før årets sesong er høye. Ennå begrenser koronapandemien hva slags regattaer som kan seiles i Norge, men shorthanded-seiling er i det store og hele heldig – all den stund den for det meste opererer på den grønne siden av restriksjonsstreken. Å seile alene eller to i en stor båt ute i frisk luft og på god avstand til alle andre, er ikke hva som medfører størst smitterisiko.

Dette har resultert i en rekordstor liste over regattaer som teller på SEILmagasinet shorthanded-ranking. I år skulle det være nok å ta av – når som helst og hvor som helst i landet.

Starten går i Drøbaksundet

Moroa starter allerede lørdag 8. mail med Isbryter’n i Drøbaksund Seilforenings regi. Fire båter er foreløpig påmeldt til nå, men det blir trolig neppe noen fare for at minimumdeltagelsen på seks båter, ikke nås. Det er trolig såpass mange våryre seilere som vil ut og prøve seg, så deltagerlisten nok blir lengre enn som så.

Dagen etter er det seilerne i Stavangers tur til å lufte seg i Arsgrunnen Rundt. Det er en regatta på 35 nautiske mil arrangert av Seilforeningen 1928, og også der teller deltagerlisten foreløpig fire båter.

Mandag 10. mai starter Bærum Seilforenings Doublehanded-serie som strekker seg igjennom hele sesongen og er blitt en populær regatta. Sammenlagtresultatet etter endt serie teller med på rankingen.

Skagen-trøst

Onsdag 12. mai går Skagen Race-erstatningen, Skagen Trøsten, langs norskekysten. Det er tre baner med ulik lengde man kan velge å seile. Man kan dessuten seile alene eller være to om bord. Den lange banen har vekttall 1,0, den mellomste 0,9 og den korteste 0,8 i rankingutregningen. 26 båter står foreløpig samlet på deltagerlisten i shorthanded-klassene.

13. mai står Huftarøy Rundt på terminlisten, men det foreligger foreløpig ingen opplysninger i hverken Sail Race System, Manage2Sail eller på arrangøren, Os Seilforenings, egne sider.

15. mai er det Stord Seilforening som inviterer. Og regattaen de inviterer til, er Stord Rundt. Den var opprinnelig satt opp til 22. mai, men er flyttet frem til 15. mai for ikke å kollidere med Vestlandets største shorthanded-regatta, Seilmakeren Doublehanded.

Sammen med Isbryter’n skulle Hvaler Rundt har markert starten på rankingsesongen, men Sarpsborg Seilforening har valgt å flytte den regattaen til 6. juni.

Ranking-regattaer før 17. mai

Det betyr at du kan delta på disse regattaene før 17. mai og erobre rankingpoeng:

8. mai: Isbryter’n, Drøbaksund

9. mai: Arsgrunnen Shorthanded, Seilforeningen 1928

10. mai Maritim Oslofjorden Shorthanded, Bærum Seilforening

12. mai: Skagen Trøsten, Bærum Seilforening

13. mai: Huftarøy Rundt, Os Seilforening

15. mai: Stord Shorthanded, Stord Seilforening

Alle tellende regattaer på SEILmagasinet Shorthanded-ranking.

Fire ulike lister

Rankinglisten blir holdt løpende ajour. Den tar med seg resultatene fra de siste tre årene, samt årets sesong. Det vil også bli lagd en foreningsranking der de seks beste til en hver tid fra en og samme seilforening utgjør laget. For å komme med på denne listen må foreningen ha minimum seks seilere inne på rankinglisten.

I tillegg vil Årets Shorthanded-seiler bli kåret på samme måte som i alle tidligere år. På denne listen teller en seilers fire beste resultater i inneværende år. Tilsvarende vil også Årets shorthanded-forening bli kåret på basis av denne listen på samme måte som for rankingen når det gjelder antall seilere. Så her er det bare å møsntre på foreningens seilere for å komme på listen!