SNART START: Snart starter årets shorthanded-sesong. Hvilke regattaer som teller med på shorthanded-rankingen begynner å avtegne seg.
SNART START: Snart starter årets shorthanded-sesong. Hvilke regattaer som teller med på shorthanded-rankingen begynner å avtegne seg.

Shorthanded-sesongen tar form

Straks er påsken her – og plutselig starter seilsesongen. Listen over tellende regattaer på shorthanded-rankingen begynner å ta form.

Publisert

Weekenden 8. og 9. mai starter årets shorthanded-sesong for fullt, og det skjer på tre forskjellige steder: I Sarpsborg med Hvaler Rundt, i Drøbak med Isbryter’n og i Stavanger med Arsgrunnen Shorthanded. De tre regattaene troner øverst på terminlisten over tellende rankingregattaer som nå begynner å ta form. Den endelige listen vil foreligge 1. mai.

Listen inneholder mange gamle «travere» med pioner-regattaene TwoStar og Seilmakeren Doublehanded, som ble etablert i henholdsvis 2004 og 2005, som de mest poenggivende. Men i kjølvannet av doublehanded-boosten i fjor som kom på grunn av koronapandemien, har det også dukket opp flere nye arrangementer i år.

En av dem er Kaupangleden Doublehanded i regi av Larvik Seilforening. Det er en regatta på 90 nautiske mil som etter start i Larvik går innaskjærs via Sandefjord og Tønsberg – hvoretter den fortsetter rundt Færder fyr og videre utenskjærs til Jomfruland – og så tilbake til Larvik.

– Kall det gjerne Norges svar på Bohusracet, sier Asbjørn Næss i Larvik Seilforening.

Det er også flere nye regattaer på Vestlandet, blant annet Askeladden som Os Seilforening har, og North Sea Challenge med runding av oljeplattformen Troll A i Nordsjøen i regi av Vestland Seilkrets.

Deltagelsen i norgesmesterskapet for shorthanded-seilere var rekordhøyt i 2020, og mye tyder på at NM på Hankø i år også vil bli godt besøkt.

Andelen singlehanded-regattaer er også i vekst. Asker Rundt hadde deltagerbegrensning i fjor på grunn av havnekapasiteten i Holmsbu og var fulltegnet. I år er målgang i Holmestrand, og der er det plass nok til alle som vil delta. Og det viste seg å være mange i fjor.

Yngve Lønmo fra Hurum går inn i sesongen på toppen av rankinglisten, men det er mange ivrige seilere bak ham som har lyst til å ta igjen forspranget hans i år. På foreningsrankingen der hver enkelt forenings seks beste seilere til enhver tid teller, er det Bærum Seilforening som ligger øverst foran Hurum og Asker Seilforening.

Foreløpig liste over tellende shorthanded-regattaer.