Raymarine 2Star

RASKEST: Tim Sandberg og Sigmund Andre Hertzberg hadde raskeste seiltid ned til Kalvøybrottet.
RASKEST: Tim Sandberg og Sigmund Andre Hertzberg hadde raskeste seiltid ned til Kalvøybrottet.

Tricky seilas i ett døgn

De nærmere 90 seilerne som la ut fra Hankø i Raymarine 2Star, har hatt et utfordrende første døgn. Sigmund Andre Hertzberg og Tim Sandberg brukte kortest tid ned til første rundingsmerke.

Publisert Sist oppdatert

Skiftende vind har satt seilerne på taktiske og strategiske prøver under det første døgnet av Raymarine 2Star. Vinden har variert både i retning og styrke, og det har vært omå gjøre å ta kloke, strategisk og fremtidsrettede valg. Værutviklingen har i det store og hele vært som varslet, og de som har seilt i forhold til den, har trolig også tjent på det.

Rundet feil stake

Aller først til det første rundingsmerket, Kalvebrotta, utenfor Tvedestrand og nord for innløpet til Tromøysundet, var Dag Skarsgård fra Asker og Erik Brunborg fra Christianssands Seilforening i Landmark 43-en «Karoline», men de rundet feil stake. Claus Landmark, Soon, og Geir Begby, Fredrikstad, i søsterbåten «Santa» fulgte hakk i hæl og rundet samme merket.

Da de etter å ha seilt 6–7 nautiske mil videre og oppdaget det, valgte «Karlone»-seilerne å bryte å sette kurs for Hankø, mens «Santa» snudde, seilte tilbake og rundet riktig merke – god bak de siste i klassen.

– Vi hadde rett og slett for gamle kart der staken vi skulle runde ikke var avmerket, sa Skarsgård da han ankom Hankø i morgentimene i dag.

Raskeste duo

Første båt til å runde riktig stake ble dermed regattaen og Racing/Cruising Class 2s forhåndsfavoritter, Elling og Øyvind Rishoff fra Asker i «Gode Venner». De var seks minutter foran nok et far/sønn-lag, Colin og Edward Campbell fra Hurum i Sun Fast 3600 «Flying Scotsman».

Kortest seilt tid ned til Kalvøybrottet brukte imidlertid Sigmund Andre Hertzberg fra Bærum og Tim Sandberg fra Tønsberg i Elan 400-en «Kraftkar».

[Artikkelen fortsetter under illustrasjonen]

DATA: Statistikk fra trackingsystemet TracTrac viser hvem som har seilt best fra runding til runding. Trackingsystemet viser langt mer enn kun posisjonene i kartet.
DATA: Statistikk fra trackingsystemet TracTrac viser hvem som har seilt best fra runding til runding. Trackingsystemet viser langt mer enn kun posisjonene i kartet.

I skrivende stund er de første båtene i ferd med å runde Väderöarna, før de skal nordover til pitstop i Strömstad, der det venter fem timers hvile før de skal legge ut på 2. etappe i denne maraton-seilasen.

Feiende avslutning

Værvarselet for svenskekysten lyder på en løyende sydlig vind som utpå ettermiddagen skal dreie til nord, og medoppklarende vær vil en nordvestlig, frisk vind spre seg over Skagerrak og gi regattaen en feiende avslutning.

Følg regattaens nettside der båtene blir tracket og hvor du kan studere veivalg og strategier, samt ta del i bilder, kommentarer og filmsnutter fra regattaen.

Alle startene ble filmet ved hjelp av drone og kan sees på regattaens nettside.