Quantum Danmark Rundt Singlehand

FØRST: Jan Møller var den første til å svinge inn bak moloen i Skagen havn søndag formiddag.
FØRST: Jan Møller var den første til å svinge inn bak moloen i Skagen havn søndag formiddag.

Tøffe tak for danske soloseilere

En av deltagerne i Quantum Danmark Rundt Singlehand måtte hentes med helikopter.

Publisert Sist oppdatert

Mye vind i Kattegat har satt seilerne i Quantum Danmark Rundt Singlehand på en hard prøve, og for danske Bjarne Meyer Jørgensen ble det ekstra tøft. På etappen fra København til Skagen slo han hodet mot et metallbeslag under dekk natt til søndag 2. juli, og fordi han fikk en betydelig blødning, valgte han å tilkalle hjelp. Et redningshelikopter ble sendt ut for å hente ham, hvoretter han ble fraktet til sykehus og behandlet. Etter det arrangørene forteller skal det stå bra til med ham.

Båten, en Bavaria 32, ble tatt på slep inn til Grenå.

Tiltagende kuling

Det har blåst kuling som har tiltatt i styrke under den første etappen, som startet i Skovshoved i København lørdag 1. juli. Da de første båtene ankom Skagen, var vindstyrken oppe i 18 m/sek, og nærmere halvparten av de ca. 30 startende båtene har så langt valgt å bryte seilasen eller søke nødhavn.

Først inn til Skagen kom Jan Møller i en Aphrodite 101, som da hadde brukt knappe 30 timer på den 132 n mil lange etappen.

– De siste timene var tøffe. Da blåste det 17–18 m/sek, fortalte han til regattaens pressekontakt, Øyvind Bordal, etter innkomst.

Erfaren seiler

– Møller syntes å være i god form og ved godt mot da han kom inn, men så har han også mer erfaring enn de fleste etter sin non stop jorden rundt-seilas i 2004/2005, forteller Bordal.

Neste seiler i mål var polakken Piotr Parzy i en Banner 34. I Skagen venter 8 timers pit stop før seilerne legger ut på en ny etappe.

Skandinavias tøffeste

Ialt består regattaen, som i fysisk forstand går Danmark rundt, av åtte etapper, og tilsammen skal det tilbakelegges ca. 645 nautiske mil.

– Dette er uten tvil Skandinavias mest ekstreme regatta, sier Bordal.

Ingen norske seilere deltar. Seilerene er fra Danmark, Sverige, Tyskland og Polen.