START: Zhik OneStar gikk fra Hankø, med start fra Garnholmen i sol og frisk vind.
START: Zhik OneStar gikk fra Hankø, med start fra Garnholmen i sol og frisk vind.

Vant soloregatta med turseiler

Kristian Jerpetjøn var raskest i største klasse med en båt med baugpropell og fulle vanntanker.

Publisert Sist oppdatert
SOLO: Kristian Jerpetjøn seiler en Sun Odyssey 409 som han klarer å hente ut det meste av.
SOLO: Kristian Jerpetjøn seiler en Sun Odyssey 409 som han klarer å hente ut det meste av.

– Jeg har hevet i land ankerkjettingen, men verktøykassa er blitt om bord. Også kjøleboksen er full av mat, forteller Kristian Jerpetjøn.

Han seiler en Jeanneau Sun Odyssey 409 Performance med baugpropell og løygang på hyttedekket, men en båt han vet hvor hardt kan presses. Det gjorde at han vant den største klassen i årets Zhik OneStar. Det var påmeldt 52 båter hvorav 39 fullførte, fordelt på fire klasser, tre klasser med spinnaker og én uten.

Det var meldt frisk vind fra sydvest, men vinden ble aldri voldsom. Den holdt seg mellom 7 til 10 meter per sekund.

Mye duk

– «Wilda» er bred, men ikke alt for tung. Den kan presses ganske hardt, forklarer vinneren.

Kristian Jerpetjøn fikk ikke den beste starten, men var rask med å øke seilarealet etter runding av Hollænderbåen. Han kjørte først med Code-seil, og fikk etter hvert opp en gennaker når vinkelen ble rommere. Båten er en standard Sun Odyssey 409, men eieren har satt på hydraulisk akterstagstrammer, blokker som gjør det mulig å justere genuaskinnen fra cockpiten samt dobbel utveksling på storseilskjøtet.

– Båten min tåler nok en skarpere vinkel enn mange av de andre. Jeg så at noen seilte en stor overbue for å kunne sette gennaker, mens jeg seilte kortere vei. Jeg holdt nok også gennakeren lengre mot merket enn de fleste andre, forteller Jerpetjøn.

Dragrace

På vei nordover hadde han blitt tatt igjen av Tor Hove i «Elanor» som startet senere, men han klarte å holde Hove bak. Han rundet sammen med Harald Walder i JPK 1080 «Mika», som han visste hadde ganske likt måletall.

– «Olisabeth», «Mika» og jeg seilte ganske likt på vei sydover, og det gjorde nok at jeg fikk seilt båten nær 100 prosent. Etter hvert fikk jeg opp Code-seilet igjen, og det var på grensen. Nesten kryss i 8 meter per sekund, forteller Jerpetjøn.

Han hadde en plan om hvordan han skulle få berget seilet, om det ble for mye.

Sosial soloregatta

RASKEST: Torgeir Sten Askvig i J/109 «Jambo» var raskest på korrigert tid på den store banen og vant den mellomste klassen.
RASKEST: Torgeir Sten Askvig i J/109 «Jambo» var raskest på korrigert tid på den store banen og vant den mellomste klassen.

– Jeg har seilt mest med fullt mannskap, men det har blitt mer shorthandedseiling i det siste. Jeg var med på OneStar for første gang for fem år siden, og det ga mersmak. Selv om jeg er alene i båten, er regattaen mer sosial. Her blir jeg kjent med andre skippere. Under andre regattaer holder mannskapet seg mer sammen, slik at kontakten med andre båter blir mindre, forklarer Jerpetjøn.

Tett regatta

Jerpetjøn var bare noen sekunder foran Håkon Hjorthøy på korrigert tid i den større klassen. Per Ottar Skaaret var første båt over linja, men den store X-50-en ble slått av to andre på korrigert tid.

Torgeir Sten Askvig vant mellomste klasse mer suverent, og var nesten fem minutter foran Tor Hove. Både Askvig og Hove seilte raskere enn vinneren av den store klassen på korrigert tid.

Øyvind Knudsen i «Lethe» vant den minste klassen. Han vant også Rustad Sails TwoStar tidligere i sommer også. Lederen av SEILmagasinets ranking, Yngve Lønmo, ble nummer to i klassen. Pål Widem vant klassen uten spinnaker.

Du finner resultatene på SailRaceSystem.

TURSEILER: Sun Odyssey 409 «WILDA» fotografert under Færderseilasen 2018.
TURSEILER: Sun Odyssey 409 «WILDA» fotografert under Færderseilasen 2018.