Skagen Race 2019

FORTØYD: «Cruella» blir liggende i havn, og Eira Naustvik har blitt mannskap på Bavaria Match 38.

Soloseilere uenige om farenivået

Kraftig vind, bølger og regn bekymrer soloseilerne. Eira Naustvik har funnet en løsning.

Publisert Sist oppdatert
TUNGT: Eira Naustvik sier det satte langt inne å ikke starte med egen båt.

– Etter lange vurderinger har jeg tatt en beslutning. Jeg har lyttet til fagkunnskap og magefølelse. Det er neppe godt sjømannskap å gå ut alene i dag. Albert Toll og jeg slår oss sammen og seiler i hans båt, «Easy Match», forteller Naustvik. hun lar sin Sun Fast 3200 hvile i Son til Midsummer Solo Challenge i juni.

–  Det har vært en skikkelig tung beslutning, fordi jeg har gledet meg så lenge, men når Christen With ringer å advarer meg mot å seile alene, så er det en god begrunnelse for mitt valg, sier soloseileren.  

Farlig utfordring

Det satt langt inne for Eira Naustvik og gi opp soloseilasen, men ser at en tøff natt alene i cockpiten kan bli for utfordrende.

– Det ville nok gått bra, men om noe hadde skjedd, så ville jeg ikke klart å få ned seilene uten hjelp. Bare å komme seg i nødhavn kunne blitt en utfordring alene, mener Naustvik.

Flere av soloseilerne hadde planer om å ta et pitstop underveis for å unngå den tøffe natta, men nå er det meldt at det blir tøffest på torsdag, og med vind fra sør, så blir det bankekryss hele veien. Ideen er derfor lagt til side. Nå stiller flere av singlehanded-båtene i doublehanded-klassen. 

Ser ikke faren

Christer Lie seiler også solo, men ser ingen sikkerhetsrisiko å seile.

– Det er bare å snu, og søke nødhavn, om det blir for jævlig. Da får man vinden i nakken, og alt blir rolingere. Det blir ikke storm, mener Lie. Han seiler en Arcona 430 som har vært ute i mye vær tidligere. Den har han brukt til Grønnland og Svalbard, og har seilt mye alene på disse lange turene.

–      Jeg har en egnet båt, jeg har til og med satt på sprayhooden, forteller Lie. Båten er utstyrt med kutterseil på rull. Han har også tredd inn line for tredje rev. Når kulingen kommer kan han rulle inn fokka, og ut stormfokka.

Holder avstand fra land

– Det blir alltid grov sjø rundt Torbjørnskjær, jeg vurdere derfor et babordslag for å komme ut fra land. Det gir også mer spillerom. Båten seiler bedre med litt stikk i skjøtet under autopilot, sier Lie. Han mener det blir mindre sjø og strøm nær land nedover ved svenskekysten, men vil gi flere slag når vinden dreier mot sør.

–      Jeg ville legge opp rute slik at jeg ankommer Skagen fra øst. Da slipper jeg den rotete sjøen ved grenen, sier Lie. han ska forsøke å finne området mellom Sverige og Danmark med mindre strøm, og gå sydover der. 

Nye startlister

– Bærum Seilforening hadde stor forståelse for mitt valg, og hadde ingen problemer med å flytte «Easy Match» fra singlehanded- til doublehanded-klassen, sier Nautvik. Flere båter har nå gjort nettopp det. Andre båter har trukket seg.

Foruten Christer Lie, så vil også Mikael Khei seile alene. Han seiler «Lady Stardust», en Albin Nova, som blir minste båt i klassen, da Sverre Samdal i «Svemar» har trukket seg. 

– Petter Hegle i «FarrOut» vil starte, men kommer antagelig å ta en pitstop på Koster for å ri av det verste været, for å så fortsette mot Skagen, slik at han rekke begrensningstiden, erfarer Naustvik.

 

SEILER: Christer Lie har erfaringer med mye vind med sin båt, og snur om det blir problemer.
SEILER: Nautsvik blir mannskap på Rolls «Easy Match» som bytter klasse.
EGNET: Christer Lie seiler en Arcona 430 med kutterseil på rull. Det gjør det mulig å redusere seilføringen uten å gå på dekk.