LENS: Det blir en behagelig seilas ut fjorden etter start, men det spørs om sola vil vise seg.
LENS: Det blir en behagelig seilas ut fjorden etter start, men det spørs om sola vil vise seg.

Lens ut fjorden i lett vind

75 båter er påmeldt Skagen Trøsten som starter fra Filtvet Torsdag.

Publisert

Det er doubbelhanded på medium lang bane som har trukket flest deltagere. Disse skal seile 75 nm rundt Tristein og Torbjørnskjær ytterst i Oslofjorden. 41 båter er påmeldt, og disse er delt inn i to starter. For båter under 0,979 i måletall, og for dem over dette tallet.

I familieklassen stiller de bare tre båter, og disse på hver sin bane. Garantert seier om de gjennomfører med andre ord. Det er sprekt av Asgeir Nilsen fra Drammen å seile lang bane med Maxi 84.

Ni doubbelhandedbåter har valgt den lengste banen, ti den korte, mens alle ti singlehandedseilerne seiler medium bane.

Stabil nordavind

Første start går kl 11.00 i lett vind fra nord, en vind som vil øke utover fjorden. Båtene på den korte banen vil runder Hollendebåen og Storegrunnen ved Misingen før de får kryss nordover til mål. Da vil det blåse 7-8 m/s.

Båtene på den korte banen vil ha muligheter for å være i mål før det blir mørkt, mens de på den mellomste vil få en smak av nattseilas.

Båter på den lengste banen skal seile over 145 nm, lengre enn Skagen race. De vil få glede av solen på fredag, men vil også få kryss opp fjorden til mål.

Båtene vil få lettere vind på vei mot mål.

Tracking

Bærum Seilforening har ambisjoner om å plassere trackere i båtene som seiler lang og medium bane. Det gjør det mulig for alle hjemme å følge regattaen. Mange av shorthandedbåtene har også AIS, men disse gir ikke posisjonsoppdatering like ofte.

Det blir spennende å følge de tre nye Sun Fast 3300 i den store doubbelhanded-klassen på medium bane. Disse båtene skal i følge måletallet seile raskere enn X-35.

Første båt i mål vil vel bli «Karma Police» som seiler kort bane. Mens to X-50 vil sloss mot Aquatich 40 om å være raskest på banen rundt Færder.

Du kan følge regattaen på Sailracesystem.