SVAI: Øylandskap, Tinkers Hole sørvest av Mull, Iona i bakgrunnen.
SVAI: Øylandskap, Tinkers Hole sørvest av Mull, Iona i bakgrunnen.

Rundt den skotske vestkysten

Ole Dag Kvamme brukte seks uker fra Kristiansand og rundt Vestkysten av Skottland, via Orknøyene og Shetland og hjem. Det ble navigering med mobilen i tidevann og storslått natur.

Publisert

LOCH MUIDERT: Klokka er 02 og ankeralarmen går. Det er tidlig juli, men regnfullt og mørkt. Ikke det at alarmen vekket meg. Jeg har ligget våken lenge og fulgt den prikkete linjen bevege seg. Det skulle være så trygt her inne ved slottet Tioram, langt inne i en loch, hvor furutrær og storfugl minnet mer om Femundsmarka enn den skotske vestkysten.

Det var meldt sterk sørvestlig vind opp mot kuling. Kvelden før hadde jeg hadde hatt en fin natt i Loch Droma Buidhe nordøst av Mull. Strengt tatt brukte jeg bare mitt 10 kilos bruceanker med blytau. Men med grunt vann, godt feste og en real daumann i en beskyttet liten vik, hadde natten gått fint.

Tidevannsforskjellen på fem meter og hersens tidevannsstrømmer og andre havstrømmer skremmer nordmenn som vil seile oppover den skotske vestkysten. Jeg tenkte det må da være greit å forholde seg til. Angsten for å seile er vi jo vant til å håndtere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS