- Slutt å prostituere seilsporten!
- Slutt å prostituere seilsporten!

- Slutt å prostituere seilsporten!

Det sier en av seilsportens mest innflytelsesrike, men kontroversielle seilsportsledere, tidligere ISAF president Paul Henderson. Hans kommentarer har fått universal støtte i det internasjonale seilermiljøet.

Publisert

- Seilsportens problem er at media gir større oppmerksomhet til utstyret enn til utøveren, mens det i andre idretter fokuseres på utøveren. Media er for eksempel mye mer opptatt av løperen enn av hvilket skimerke han eller hun benytter. I golf det samme. Hvem bryr seg om hva slags køller utøveren benytter? Det er utøveren som får all oppmerksomhet.

- I olympisk seiling diskuterer vi om det skal seiles i  Star eller i Soling, Flying Dutchman eller 49er, eller om formatet skal være match eller fleet race, pølse- eller triangelbane, med utgangspunkt i hva som gir bra TV og dermed mer penger til sporten.

- Om båten går i 12 eller 18 knop, har ett eller to skrog. Hvem bryr seg? Media ønsker helter og gode historier, gjerne knyttet opp mot nasjonale lag.

- Under vinter OL i Vancouver i 2010 var en av de store mediesakene i Canada ikke først og fremst om canadieren som vant OL gull i snowboarding, men om hans bror med cerebral parese som sto blant publikum og heiet ham frem. Eller den canadiske bronsevinneren i kunstløp som gjorde det så bra til tross for at moren døde rett før lekene.

- Det kommer trolig som et sjokk for alle seilere som er mest opptatt av båttype at det er Starklassen som får størst medieoppmerksomhet av OL båtene. Det skyldes at de som har kommet seg opp gjennom Laser og Finnjolle og som samles i Staren, er seilere journalistene allerede vet hvem er. Som et apropos; brettseilere ender vanligvis opp i flerskrogsbåter.

- At vi nå skal måtte prostituere seilingen for å få mer TV-tid er det ytterste nonsens. Vi får ikke mer TV-tid fordi det er 28 olympiske idretter og bare seks av dem får god rating. Minst 14 får minimal oppmerksomhet og seiling er en av dem. Det er ikke noe vi kan gjøre for å konkurrere med svømming, basketball eller friidrett, med mindre noen av sellerne skulle drukne i regattaen. Da ville vi kanskje få fem minutter i prime time, men det ville være vel drastisk å satse på at noe slikt skulle skje.

- Seiling får imidlertid stor oppmerksomhet på internet, og er rangert på 5. plass i et nisjemarked sammen med 20 andre idretter.

- Rett oppmerksomheten på personlighetene og plukk ut et fåtall klasser for alle slags seilere uansett vekt og størrelse. Ellers blir OL en irrelevant regatta for juniorer!

- ISAF mottok USD 8 millioner fra sommerlekene i Beijing, opp fra USD 50,000 i Montreal i 1976 og USD 2.5 mill. fra Sydney i 2000. Hvor mye penger ttrenger egentlig ISAF?

- Sett seilerne og sportens intergritet først og slutt med å prostituere sporten for TV dekning vi aldri kommer til å få. For noen år siden vurderte roerne å droppe åtteren for å få flere øvelser for et begrenset antall utøvere og derfor mer TV. Det fikk IOC og FISA til å hoppe i stolene. - Åtteren er rosportens viktigse øvelse. Slutt og tull.

- Trusselen om at seiling blir kastet ut av det olympiske programmet er toalt nonsens. IOC må ha 50 prosent pluss en stemme for å eliminere seiling som alltid har hatt 75 prosents oppslutning. Og la meg minne om at IOC presidenten er seiler.

Paul Hendersom var selv IOC medlem fra 2000 til 2004, mens ISAFs nåværende president Göran Pettersson ble innvotert i IOC i 2009. IOC persident Jacques Rogge har representert Belgia tre ganger i Finnjolle i OL.

Powered by Labrador CMS