SM-vinnere på besøk i Haugesund

Haugesund Seilforening hadde i helgen besøk av de regjerende svenske mesterne i 2-Krona, Lisa og Pontus Jansson. I følge Haugesunderne: En meget nyttig erfaring!

Publisert

Snømåking

I Haugesund måkte man snø av 2-Kronaene og gjorde alt klar til det svenskene kaller "vintersegling". Tre blad av familien Jansson (far, kone og datter) tok den lange kjøreturen fra Härnösand, 45 mil nord for Stockholm, og helt sørvest til Haugesund for å lære vestlendingene opp i 2-Kronaseiling.

Forberedelser

- Vi startet opp med teorikvelder i forkant av besøket for å være best mulig forberedt. Torgrim Log hadde samlet en hel del data fra svenske 2K-seilere og systematisert dette i en presentasjon. Det var nyttig ettersom det er mange måter å trimme en 2K på som vi ikke var klar over. Da Pontus og Lisa viste sine ferdigheter hang vi derfor mer med på notene, opplyser Anders Lysgaard, kontaktperson for 2-Krona i Haugesund SF.

Trim, båthåndtering og vektbalanse

På land var det fokus på riktig seiltrim ved varierende vindforhold. Mest tid på lørdagen ble likevel brukt på vannet i +1ºC, regn og sol om hverandre, og 4-7(8) m/s vind. Der det ble øvd på optimal trim undervegs, optimale slag/jibber, merkerundinger, etc. Det ble også jobbet med riktig vektbalanse i båtene. Videoopptak av seilingen ble studerte i etterkant. Søndagen var det til dels snøstorm med håndtering av spribom ute og oppfølgendeteori inne. "De mest erfarne lokale 2-Kronaseilerene fra forskjellige grupper var invitert med. Disse kan da ta denne kunnskapen med ut til sine respektive grupper og lære opp andre utover våren."

Barn og voksne i samme båt

Pontus og Lisa Jansson er et far/datter-mannskap. Dette symboliserer på en bra måte mottoet for 2-Kronaprosjektet i Haugesund: «Barn og voksne i samme båt». Båtene er kjøpt inn med støtte fra seilforbundet nettopp for å stimulere til seiling med barn, ungdom og voksne i samme båt. Fire nye båter ankommer i løpet av få dager, 2 til hver seilforening. - Ved da å flytte 2 av Friluftsrådet vests båter til Karmøy hjelper vi dem dermed i gang. Ettersom 2 + 2 = 4 får de dermed etablert en liten flåte på et blunk de også. Da får vi større rekrutteringsgrunnlag og mer konkurranse lokalt, til glede for alle. Det var definitivt mange poeng å lære fra de svenske mestrene. Vi er derfor svært glade for at de kunne komme over hit og holde dette kurset for oss i forkant av seilsesongen. Det gav stort utbytter for oss i Haugesund/Karmøy.

Hyggelig å hjelpe til

Pontus Jansson opplyser at det var hyggelig å kunne hjelpe sine seilekolleger i Vest-Norge i gang med regattaseiling i 2-Krona. Han var også imponert over at man i løpet av et års tid har bygget opp en lokal flåte på hele 12 båter. Jansson likte også samarbeidet med Friluftsrådet vest som faktisk eier 4 av de 12 båtene som seilforeningene disponerer til våren. Kanskje slike samarbeidsmodeller kan hjelpe andre seilforeninger til å etablere flåter på f.eks. 5-6 båter? Som avslutning opplyste Jansson at vestlendingene er hjertelig velkomne til å stille båter i svensk mesterskap i August. I følge Lysgaard er jo det et temmelig ambisiøst mål. Men, det er jo en god idé å få prøvd seg mot de aller beste?

Powered by Labrador CMS