Soloseiler fryktet at båten skulle synke midt i Atlanterhavet

Briten Chris Stanmore-Major som deltar i regattaen Velux 5 Oceans er halvveis på den siste etappen. En stund fryktet han å måtte forlate skuta som tilsynelatende tok inn vann.

Publisert

VELUX 5 OCEANS-skipper Chris Stanmore-Major frykter nå at båten hans skal synke etter at han tidligere idag oppdaget hundrevis av liter vann under dekk, halvveis i Nordatlanteren på vei fra Charleston til La Rochelle. Den 33 år gamle britiske seileren deltar i det 30,000 nautiske mil lange soloregattaen, fordelt over fem etapper.

 

Stanmore-Major ligger nesten side om side med candieren Derek Hatfield og Zbigniew ‘Gutek’ Gutkowski ca 1000 øst for Newfoundland.  Båten hans, «Spartan» gjorde rundt 18 knop i frisk vind da han returnerte under dekk etter et seilskift, for å finne at vannet sto høyt i båten.

 

–Min umiddelbare tanke var båten hadde truffet noe som hadde slått hull i skroget, sa Stanmore-Major til VELUX 5 OCEANS sikkerhetsteam. - Jeg har sldri sett så mye vann på innsiden av en båt før. Jeg startet å pumpe ut vannet og gjennomførte deretter en full sjekk for mulige lekkasjer i båten. Da lokaliserte jeg lekkasjen til å komme fra skottet akter der det siste seg å være en sprekk på ca tre fot. Det var altså ingen sprekk i selve skroget. Vannet i akterrommet var kommet fra vannballasttanken som benyttes for å flytte vekten akter i båten.

Det viste seg da at skaden begrenset seg til hans computer og klær som var gjennomvåte. Vannet utløste også EPIRBen som startet å sende nødsignaler til alle relevante redningssentraler.

 

Hatfield og Gutkowski var i mellomtiden beordret til Stanmore-Majors posisjon, men etter å ha forvisset seg om at konkurrenten likevel ikke var synkende, er de tilbake i regattamodus. Begge seilerne vil motto tidsgodgjørelse for omveien.

 

Posisjoner kl 0600 UTC

 

Skipper / distance to finish (nm) / distance to leader (nm) / distance covered in last 24 hours (nm) / average speed in last 24 hours (kts)

Brad Van Liew, Le Pingouin: 1521.5 / 0 / 201.3 / 8.4

Derek Hatfield, Active House: 1601.3 / 79.8 / 199.3 / 8.3

Zbigniew Gutkowski, Operon Racing: 1604.2 / 82.7 / 236.4 / 9.9

Chris Stanmore-Major, Spartan: 1606.2 / 84.7/ 206.8/ 8.6

Powered by Labrador CMS