VM 8 meter

Neptune Class på lens
Neptune Class på lens

Regn, skvalpesjø og løyende vind

8 meter seilerne fikk en utfordrende dag på Hankø-banen

Publisert Sist oppdatert

Værmeldingen slo til med 4 m/sek fra syd-øst, løyende utover ettermiddagen. Det ga skvalpesjø og utfordringer til seilerne. Ikke  minst var veivalget viktig, å seile der det var mest trykk, og å takle den utgående strømmen fra Glomma. Regattaledelse med banesjef Peter Hauff i spissen skal ha ros for at de klarte å gjennomføre to rettferdige seilaser under krevende forhold.

Klassikerne er konkurransedyktige

I den første seilasen så det endelig ut til at det skulle lykkes for de populære finnene på «Luna». Båten ledet ved første merke, men ble forbiseilt senere av både «Bangalore» seilt av den canadiske tidligere OL seiler Terry McLaughlin og den moderne «Miss U». I den andre seilasen var «Miss U» først fulgt av «Bangalore» og «Sira» som endelig lyktes med et godt løp.

Det er i Sira klassen det skjer

Mens «Miss U» er nokså alene i gruppen for moderne båter og egentlig skulle distansere klassikerne i hver eneste seilas, er Sira klassen for båter bygget før 1960 klart den mest spennende og interessante under dette mesterskapet. Trolig må disse båtene kjempe om 2. plassen sammenlagt, mens kampen dem i mellom nå tegner til å bli svært jevn, med mye morsom seiling i de aldrende båtene som i enkelte tilfelle er ekstremt oppgradert til regattaseiling. 

Bangalore fremst i le
Bangalore fremst i le

Bruker penger på båtene

Etter fire seilaser er  «Bangalore» best i  Sira-klassen. Ryktene forteller at eieren skal har brukt 50.000 dollar, altså nærmere en halv million kroner bare på bunnbehandlingen, og «Pandora», ex «Raven» skal også ha blitt kraftig oppgradert og stivet opp. Layout over og under dekk ligger ikke tilbake for noen regattamaskin og med OL seileren Dan Slater til å trimme storseilet er det klart at her er det eiere som satser. Det gir morsom seiling for alle.

God dag for Kong Harald
God dag for Kong Harald

Dagens seilaser

Om vi konsenterer oss om Sira klassen ble  «Bangalore» dagens båt med to førsteplasser.  «Luna» hadde 2. og 3. plass, mens lederen etter første dag, «Pandora» i tillegg til 3. plass i første seilas, ble nummer 10 i den andre. «Sira» med Kong Harald til rors har gjennomgående hatt for sårlige starter til å være med gelt i toppen, men var med å kjempe i teten hele siste seilas. God seiling ble belønnet med 2. plass i mål. Lars Ingebergs «Wanda» med Dag Usterud til rors hadde ingen god dag i lettværet og hadde en dsq. og en 10. plass. 

SAP tracking race 4
SAP tracking race 4

 Resultater etter fire seilaser:

  1. Miss U, Avia Willment, GBR, Moderne  7. p
  2. Bangalore, Terry McLaughlin, CAN, Sira class 14 p
  3. Pandora, Werner Deuring, AUT, Sira 18 p
  4. Luna, Harri Rochier, FIN, Sira 21 p
  5. Sira, H M Kong Harald, NOR, Sira 25 p 

Øvrige norske

  1. If, Tom B K Knutsen, Sira 34 p
  2. Wanda, Lars Ingeberg, NOR, Sira 47
  3. Carron, Morten Tenvig, Sira 56 p
  4. Lady Birgit of Hankø, Sira 57 p
  5. Miss Venture of Framnæs, Mona Stensholdt, Sira 61 p