Volvo Ocean Race

«Brunel» vant etappen og er nå favoritt til å vinne hele Volvo Ocean Race.
«Brunel» vant etappen og er nå favoritt til å vinne hele Volvo Ocean Race.

«Brunel» klarte det

Dobbelt hollandsk på 9. etappe. «Brunel» var fem minutter foran »AkzoNobel» i mål og er nå racets største favoritt.

Publisert Sist oppdatert

Bouwe Bekking, Pete Burling og de andre på nederlandske «Brunel» har med plasseringene 1, 2 og 1 på de tre siste etappene vist den største formstigningen i årets Volvo Ocean Race. Det har hjulpet godt at etappe 7 og 9 har gitt dobbelt score, men mest av alt er det Bekking, Burling og veteranen Andrew Cape med seks VOR bak seg som navigatør, som har stått frem i racet. Mange av dem som så innspurten til Newport R.I. vil hevde at det var en god porsjon flaks som sikret «Mapfres» seier de siste hundre meterne til mål, på bekostning av «Brunel» som ellers hadde blitt stående med tre strake seire.

Thriller finish

Innspurten mot Cardiff har vært like spennende som den til Newport. Perioder med vindstille, kraftig motstrøm og kontinuerlig skifte av ledelsen mellom «Brunel» og «AkzoNobel» har satt hjertet i halsen både hos seilerne og publikum som har kunne følge innspurten live. At det til slutt skilte fem minutter og fem sekunder viser hvor jevnt det har vært mellom de to båtene som også har dominert det meste av etappen.

«AkzoNobel» tok 2. plass på etappe 9, men satte ny fartsrekord
«AkzoNobel» tok 2. plass på etappe 9, men satte ny fartsrekord

Rekord underveis for begge

Begge har slått  24 timers rekorden for en Volvo-båt. Først slo «Brunel» den gamle rekorden, men sist fredag under ideelle forhold var det «AkzoNobel» som knuste rekorden satt i 2008 av «Ericsson 4», en VO70 som ansees som klart raskere enn dagens VO65. Den nye rekorden er på 602.51 nm over 24 timer, tllsvarende 25.1 knop i snitt.  

Til sammenligning er rekorden for en IMOCA 60-båt 536,81 nm, satt av Alex Thomson på «Hugo Boss» under Vendee Globe 2016/2017. 

Åpent Volvo Ocean Race

Med to etapper igjen å seile er utfallet av Volvo Ocean Race 2017/18 helt åpent. Alt tyder på at rekkefølgen mellom båtene som fremdeles seiler holder seg til mål i Cardiff. Da vil «Dongfeng Racing» som ventelig blir nummer tre lede racet sammenlagt med 60 poeng. «Mapfre», den tidlige favoritten med Zabi Fernandez, OL og America's Cup vinner Blair Tuke og navigatør Juan Vila vil ligge på 2. plass med 59, mens «Brunel» vil lugge på 3. plass med 57 poeng. Ned til «AkzoNobel» med Simeon Tienpont, OL mester Martine Grael og den erfarne navigatøren Jules Salter på 4. er det ni poeng. Neste etappe går til Gøteborg før Volvo Ocean Race avsluttes i Haag med in port race 1. juli. Vi lover spenning til siste slutt.