Volvo Ocean Race, Leg Zero

«Mapfre» er en av favorittene i Volvo Ocean Race
«Mapfre» er en av favorittene i Volvo Ocean Race

Hvem er i best form tre måneder før start?

For å kvalifisere til Volvo Ocean Race må en seile Leg Zero, men regattaen er ikke poenggivende i selve jorden rundt seilasen.

Publisert Sist oppdatert

Derfor skal man ikke legge altfor stor vekt på resultatene av denne regattaen som byr på fire etapper og som er obligatorisk for deltakerne i Volvo Ocean Race.

Syv lag stiller til start. De syv er «Team AkzoNobel», «Dongfeng Race Team», «MAPFRE», «Vestas 11th Hour Racing», «Sun Hung Kai/Scallywag», «Turn the Tide on Plastic» og «Team Brunel», alle med det for øye å vinne Volvo Ocean Race.

Allerede 2. august bryter det løs: en intens sprint på 50 nautiske mil rundt Isle of Wight med start og innkomst i Cowes. 

Fastnet Race

6 august starter det berømte Rolex Fastnet Race der Volvo Ocean Race flåten møter mange av verdens beste havseilere.  Banen som strekker seg fra Cowes rundt Lands End og over åpent hav i Irskesjøen til Fastnet Rock med innkomst i Plymouth er 608 nautiske mil og har en historei som en av verdens aller mest krevende havseilaser.  Mange vil huske regatten i 1979 da mer enn 15 mennesker omkom i orkanen som sveipet over Irskesjøen da man minst ventet den.

Bare for VOR deltakerne

10. august starter tredje etappe fra Plymouth, England til St Malo i Frankrike på 125 nautiske mil etterfulgt av St. Malo-Lisboa å 770 nm, med start 13. august.

På de to siste etappene deltar kun  VO65 klassen og seilerne får dermed en pekepinn om hvordan formen ser ut før starten av Volvo Ocean Race fra Alicante 22. oktober.

Legger ikke like mye i regattaen

MAPFRE skipper Xabi Fernández understreker at lagene neppe fåfr mye søv på de korte etappene som ellers  minner lite om Volvo Ocean Race. - Men det vil være fint å seile sammen i konkurranse som et lag, sier han. - Det blir mange manøvre, god trening og vi kommer til å ta regattaen på alvor, sier han. Dee Caffari, Skipper på «Turn the Tide on Plastic» mener det vil være feil å legge for mye i denne etappeseilasen. - Vi vil alle ha andre seil i regattaen. Noen har gamle seil fra den forrige seilasen. Jeg bruker  Leg 0 til å teste ut laget og for å se om det er de rette menneskene.