SSL GOLD CUP: Cupen der verdens beste seilernasjon skal kåres foregår i båter av typen SSL 47. Neste uke skal fem av de norske OL-seilerne trene til cupen som skal seiles i 2022.

OL-seilerne går løs på nye utfordringer

Fem av de norske OL-seilerne som nylig kom hjem fra Japan, setter søndag kurs for Sveits. Der skal de starte forberedelsene til SSL Gold Cup 2022 hvor 64 nasjoner skal kjempe om å bli verdens beste seilnasjon.

Publisert

SSL Gold Cup, som vil foregå i mai og juni i 2022, har tatt mål av seg til å være det samme for seilsporten, som VM i fotball er for fotballen: En konkurranse mellom all verdens nasjoner. Lagene består, som i fotball, av 11 personer og det skal seiles identiske og spesialtilpassede båter til formålet: SSL 47.

KAPTEIN: Eivind Melleby er kaptein for det norske laget som foreløpig er ranket som det 12. beste i verden.

Kaptein for det norske laget er Eivind Melleby, og seilerne som skal utgjøre laget, kan han bare delvis velge selv. Eivind er utpekt som lagkaptein av SSL Gold Cup Selection Board, og han kan selv bare velge fem seilere han ønsker å ha med seg cupen. I tillegg skal han ha med seg de fire høyest rankede skipperne på SSLs svært omfattende rankingliste, og den høyest rankede norske seileren på samme liste over mannskaper. De blir tatt ut på gitte datoer etter et bestemt system og en bestemt prosedyre.

Flere OL-seilere blir med

Så langt består det norske laget som skal seile om et snaut år, av fire seilere. De er klare for cupen i 2022. Foruten Eivind Melleby er det Lasse Berthelsen og Alexander Ringstad, som han selv har plukket ut, I tillegg kommer Helene Næss, som var Norges høyest rankede skipper da det første uttaket fra rankinglisten fant sted.

10. september vil lagkapteinene til de 64 nasjonene som skal delta i SSL Gold Cup, få med seg ytterligere tre seilere. Da skjer det neste uttaket, og da må Eivind velge en seiler til selv, pluss at Norges høyest rankete skipper og høyest rankede mannskap på dette tidspunktet, blir med på laget. Best an til å få de to plassene, er per i dag OL-seilerne Hermann Tomasgaard og Marie Rønningen. Hermann er ranket som nummer 27 blant skipperne, mens Marie er nummer 36 på mannskapslisten.m

PÅ LAGET: Helene Næss (t.h) er allerede klar for det norske SSL-laget, mens Marie Rønningen ventelig blir tatt ut 10. september. Begger reiser kommende uke til Sveits for å trene.

En ukes trening

Søndag 15. august reiser Eivind Melleby og laget hans for å trene i SSL 47-båtene. Foruten de fire, inklusive ham selv, som allerede utgjør laget, har Eivind med seg Marie Rønningen og Hermann Tomasgaard, som etter alle solemerker vil komme med på laget 10. september. Dessuten er OL-seilerne Anders Pedersen og Line Flem Høst, samt Stein-Aage Blakstad, Jacob Undrum, Lars Horn Johannessen og Sivert With med.

– Nå gjelder det først og fremst for oss å bli kjent med båten vi skal seile og sette oss inn i posisjonene og hvordan den fungerer. Lasse Berthelsen er den eneste som har erfaring med båttypen for han seilte den jevnlig da båtene tidligere het RC44 og hadde sin egen cup. Vi skal seile i Sveits en hel uke og blant annet matche mot lag fra Chile, Bulgaria og Thailand, forteller Eivind Melleby.

TRENING: I første omgang skal de norske seilerne gjøre seg kjent med båten og finne posisjonene sine.

Norge er ranket som nummer 12

SSL Gold Cup består av en kvalifiseringsdel og en finaledel. I liket med at SSL, som for øvrig står for Star Sailors League, har en løpende ranking av verdens seilere, har de også en nasjonsranking. De åtte høyest rankede nasjonene går rett til kvartfinalene i SSL Gold Cup neste år. De øvrige nasjonene må kvalifisere seg til de åtte gjenværende plassene i kvartfinalen. Norge er per i dag ranket som verdens 12. beste nasjon, og må følgelig kvalifisere seg for å kunne bli et av kvartfinalens 16 lag.

Kvalifiseringen starter med at de dårligst rankede lagene seiler mot hverandre – hvoretter de beste går videre til en ny kvalifiseringsrunde. Med sin 12. plass – om den holder – kommer Norge først inn i den 5. og siste kvalifiseringsrunden der de rankede nasjonene fra 9 til 16 seiler – i tillegg til de åtte beste lagene fra tidligere kvalifiseringsrunder.

HERMANN TOMASGAARD: Norges OL-bronsevinner i Laser er klar for nye utfordringer og er Norges høyest rankede seiler i SSL-systemet.

De åtte beste nasjonene av de 16 i kvartfinalen går videre til semifinalen og til slutt blir finalen en seilas mellom fire nasjoner.

Hele tiden – fra kvalifiseringen og frem til finalen – konkurrerer fire og fire nasjoner mot hverandre.

Over 110 000 seilere på rankinglisten

SSL Ranking, som hele uttagningen og seedingen til SSL Gold Cup baserer seg på, er et verdensomspennende rankingsystem som SSL har satt i gang. Nesten enhver regatta – fra joller til store kjølbåter – i alle avkroker av verden teller, og totalt omfatter rankingen nå over 110 000 seilernavn fra hele verden. Og det øker stadig.

Som nasjon ligger Norge for øyeblikket på 12. plass, mens de 10 beste norske seilerne på den globale rankingen for skippere og mannskaper er disse:

Skippere

  1. Hermann Tomasgaard, KNS
  2. Eivind Melleby, KNS
  3. Helene Næss, Tønsberg
  4. Kristian Nergaard, KNS
  5. Line Flem Høst, KNS
  6. Lars Johan Brodtkorb, Horten
  7. Mathias Berthet, KNS
  8. Anders Pedersen, Drøbaksund
  9. Tomas Mathisen, Risør
  10. Uffe Tomasgaard, Drøbaksund

Mannskaper

  1. Marie Rønningen, Tønsberg
  2. Lars Horn Johannessen, KNS
  3. Trond Solli-Sæther, KNS
  4. Anders Pedersen, Drøbaksund
  5. Aleksander Franks-Penty, KNS
  6. Kristoffer Spone, KNS
  7. Mads Mathisen, Risør
  8. Christen Horn Johannessen, KNS
  9. Lasse Berthelsen, Fredrikstad
  10. Luka Strahovnik

SSL Ranking, som for øvrig er bygd etter tennis-sportens ATP-ranking, oppdateres kontinuerlig og kan være annerledes om en uke.