«Camper» solgt til USA

SOLGT: Volvo Ocean Race-båten «Camper» er solgt ut av Norge. Nå skal den bygges om i Valencia av sine nye amerikanske eiere.

Storbåtplanene er ikke lagt på is

Per Ottar Skaaret overrasket for noen år siden ved å kjøpe Volvo Ocean race-båten «Camper». Nå er båten solgt, men vyene lever videre.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har akkurat vært med å seile «Camper» til Alicante og avlevert båten der. En amerikansk stiftelse har kjøpt båten, forteller Per Ottar Skaaret om VO 70-ens videre skjebne.

Volvo Ocean Race fortsatt et mål

SATSER VIDERE: Per Ottar Skaaret har ikke gitt opp håpet om å skape et kompetitivt storbåt-miljø som kan delta i Volvo Ocean Race.

Han bedyrer at det ikke betyr at han har gitt opp planene om å holde liv i og utvikle norske storbåt-lag som kan hevde seg internasjonalt. Håpet om en norsk båt i Volvo Ocean Race 2017/18 er imidlertid definitivt ute – men ikke for det neste racet.

– Det er fortsatt et mål, sier Skaaret.

Dyr i drift

Det er flere årsaker til at «Camper» ble solgt.

– Det var for små midler som tilfløt oss fra næringslivet og det var for store driftskostnader for å holde båten i gang. To millioner kroner krevdes for å drive båten skikkelig. Og da jeg så at det eneste vi etter hvert drev med båten var å drive chartervirksomhet for næringslivet – noe som slett ikke er forsvarlig med en så avansert båt – fant jeg ut at det var på tide å selge den. Og da det kom et godt bud på båten, ga svaret seg selv, forteller Per Ottar Skaaret, som kjøpte båten for egen regning.

Noen dårlig butikk har det dog ikke vært, for salgssummen han nå har fått, dekker kjøpet og driften av båten, pluss at det også er midler til å anskaffe en ny båt, om enn av ikke samme kategori. Men Skaaret forteller at det kan være snakk om en TP 52.

– Jeg kjøpte «Camper» på et riktig tidspunkt og til en veldig rimelig penge.

Nytt storbåt-senter

«Camper» stilte han til disposisjon for det fremgangsrike norske «Wolfpack»-laget anført av Thomas Nilsson, og planen nå – etter at båten er solgt – er at Skaaret og Nilsson vil forsøke å bygge opp et senter for store båter med utgangspunkt i Framnæs-verftet i Sandefjord. Der har man alle fasiliteter til å håndtere store båter.

I Sandefjord vil de forsøke å skape et miljø og et slags akademi som går ut på å lære og utvikle unge seilere til å bli storbåt-seilere, og tanken er å kunne delta med storbåt- og shorthanded-lag i internasjonale og nasjonale regattaer.

– Vi er nødt for å få inn nye seilere i dette miljøet, for alle de «gamle» er i ferd med å stifte familier og få en annen livssitasjon, så vi trenger absolutt rekruttering, sier Skaaret.

Skal bygges om

I Valencia vil «Camper» nærmest bli plukket helt fra hverandre og gjennomgå en omfattende ombygging. Ambisjonen til de nye eierne er og utfordre en rekke av fartsrekordene på ulike havstrekninger.

– Jeg tror de kommer til å bruke mer penger på denne ombyggingen enn hva de ga for båten, sier Per Ottar Skaaret.

SATSER VIDERE: Per Ottar Skaaret har ikke gitt opp håpet om å skape et kompetitivt storbåt-miljø som kan delta i Volvo Ocean Race.
Foto: Morten Jensen