SVERIGE KAN vinne America´s Cup

Den svenske OL-mesteren Fredrik Lööf, som nå har en sentral rolle i det svenske Artemis-prosjektet, tror på seier i America´s Cup.

Publisert Sist oppdatert

Superrask turboversjon

Laget tok tidligere i år levering av sin nye AC45 Turbo, en båt som har lite til felles med 45-foterne som lagene har benyttet til trening og i America’s Cup World Series. Turboversjonen er en eksakt nedskalering av 62-foteren som var prosjektert for AC-finalene på Bermuda. Nå som America’s Cup skal seiles i 48-fotere, har erfaringen med AC45 Turbo vært nyttig og relevant både for seilere og teknisk team. Seilegenskapene er fenomenale og båtene rapporteres å ha nådd hastigheter på godt over 40 knop.

Turboversjonen skiller seg fra sine forgjengere blant annet ved at de styres med ratt og at de har en annen cockpit-layout. Topphastigheten er nær AC72, som ble benyttet i den siste AC-finalen. Franske Vincent Lauriot-Prevost fra det berømte designfirmaet VPLP, som også var ansvarlig for Oracles supertrimaran som tok trofeet fra sveitsiske «Alinghi», er nå Törnqvists husdesigner. Det meste av den tekniske kompetansen i prosjektet ligger også hos franske designere og ingeniører. Det er i dette miljøet man mener å finne størst kunnskaper om flerskrogsbåter og seiling i dem.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER