Rolex Sydney Hobart Race

SYDNEY: Det blir vind fra syd og kryss i minst to døgn for Sydney Hobart-seilerne.
SYDNEY: Det blir vind fra syd og kryss i minst to døgn for Sydney Hobart-seilerne.

Beintøff kryss mot Tasmania

Værmeldingen vil gjøre årets seilas en tøff prøve, og understreke regattaens anseelse.

Publisert Sist oppdatert

I det feltet kom ut i åpen sjø ut fra Sydney i dag ble feltet møtt av vind opp mot 30 knop og grov sjø. 91 båter var påmeldt, og 88 krysset startlinjen på den 628 nm lange regattaen som arrangeres for 76 gang.

Det blir kryss i over to døgn, men vinden vil avta. Da vil de raskeste båtene alt være i mål. De mindre båtene vil etter hvert få medvind det siste stykket.

Tre store

«Wild Oats XI» er kjent for å krysse mållinjen først, en 100-foter som stadig er blitt oppgradert for å bli raskere. Oatley-familien som eier båten har valgt å ikke starte med respekt for Covid-19.

Tross for at «Wild Oats XI» holder seg hjemme, så deltar det tre 100-fotere. Syv timer eter start er det «Black Jack» som leder foran «LawConnect» og «SHK Scallywag». LawConnect» er litt tyngre og kraftigere enn de to andre, og skal ha bedre krysegenskaper. «SHK Scallywag» fikk problemer med forstaget etter start.

«Black Jack» ble lansert under navnet «Alfa Romeo» i 2003 og er designet av Reichel Pugh design.

Ganske uutholdelig

Å seile til havs er vårt valg, det er humpete. Det er dønning en vei, og vindbølger en annen, og bølgehøyden er på rundt tre meter. Det blåser 28 til 30 knop og gjorde 13,5 knop, men har blitt bremset ned til 8 knop. Det er vær for å bli sjøsyk, for dem som er utsatt for det. Det er ganske uutholdelig, egentlig forferdelig, forteller navigatør Christian Beck fra «LawConnect», som holder seg under nedgansluka.

Tre brutt

På morgentimene blir det rapportert om sjøsyke og tøffe forhold. Tre båter har brutt. 69-fots «Moneypenny» har røket forstaget, First 40 «Blink» har fått revnet storseilet, mens Sydney 40 «Mako» ikke har rapportert noen årsak.

Delta selv

Sydney Hobart Race ble avlyst på grunn av Korona i fjor, men ble gjennomført elektronisk. Også i år kan du seile regattaen fra sofaen på mobil eller PC med appen VR Offshore. Selv om Sterten er gått, så kan du hoppe inn i spillet, og se om du kan avansere.

Live-sendingen i år ble sendt på en kommersiell kanal som krever registrering. Du kan følge trackingen her.