Sydney-Hobart Race

TAPTE: «Wild Oats XI» var raskest, men tapte juryavgjørelsen.

Raskest, men vant ikke

«Wild Oats XI» satte ny rekord men en styrbord/babord-situasjon ga båten tidsstraff.

Publisert Sist oppdatert
TETT: Det var den lette vinden som gjorde at «Wild Oats XI» klarte å smette forbi på vei inn mot mål.
HENDELSEN: Bilder tatt ut fra video viser hendelsen som ente i juryerommet.

«LDV Comanche» som nå står som vinneren, og som rekordholderen av Sydney-Hobart Race. Den brede 100-foteren ledet også store deler av regattaen, men ble tatt igjen av «Wild Oats XI» på vei inn mot mål, da vindstyrken og hastigheten falt. Da fikk «Wild Oats XI» fordel av sitt smalere skrog, og var 26 minutter foran amerikanske «LDV Comanche» i mål.

Styrbord-babord

Det ble en styrbord/babord-situasjon som ødela for «Wild Oats XI». På vei ut fra start kom «LDV Comanche»  fra styrbord, mens «Wild Oats XI» hadde babord halser. «Wild Oats XI» slo, men veldig sent, rett foran baugen på «LDV Comanche» som kom i høy fart, og måtte foreta en unnamanøver. Spørsmålet var om «Wild Oats XI» var på styrbord halser eller ikke, da «LDV Comanche» måtte vike. «LDV Comanche» protesterte, «Wild Oats XI» seilte videre, og menet de hadde rett. Juryen mente det ikke og ga straff på en time ekstra tid.

Juryens begrunnelse

– «Wild Oats XI» på babord halser måtte vike for «LDV Comanche» på styrbord, regel 10. «Wild Oats XI» kom til hinder under slaget, regel 13, så «LDV Comanche» måtte loffe for å unngå kollisjon, regel 14, uttaler John Rountree, som er forman for den inernasjonale juryen som har behandlet saken. 

Ny rekord

Skipperen på «LDV Comanche» , Jim Cooney, er fornøyd med avgjørlesen, og mener  at reglenes hensikt er å beskytte folk og båter. «LDV Comanche» blir derfor også stående som rekord holder med ett døgn, 9 timer, 15 minutter og 24 sekunder. Med en times straff, blir «Wild Oats XI» seiltid 34 minutter lengre. Snittfarten er på 19 knop.