Sydney Hobart Race

Tøff start på Sydney Hobart Race

Det blir en våt og hard kryss første natt etter starten andre juledag.

VIND: Lørdag skifter vinden fra nordøst til syd. Det gir kryss i rotete sjø.
VIND: Lørdag skifter vinden fra nordøst til syd. Det gir kryss i rotete sjø.

109 båter er påmeldt til den 628 nautiske mil lange racet. Værmeldingen gir mye usikkerhet, men en ting er sikkert. Rekorden satt av «Wild Oats XI» fra 2012 vil ikke bli slått, tross for omfattende ombygging for årets regatta. Rekorden fra 2012 er på 1 døgn, 18 timer og 23 minutter.

Syndey Hobart Race tiltrekker seg det meste av raske båter fra hele verden. Ikke bare store båter opp mot maksimalgrensen på 100 fot, men også mindre båter. Vinneren av Fastnet Race, «Courrier Leon», JPK 1080 er en av de mindre favorittene som deltar.

Med mye kryss vil mange av de eldre båtene også kunne hevde seg bra. «King Legnent», en Swan 65 som deltok i første Whitbread Race, og som også har vært under norsk eie, er påmeldt, og en båt som har potensial til å gjøre det bra.

Det er ikke lommeboken som vil vinne i år. Det er båten med best sjømannskap.

Tar det forsiktig

«Rambler88» er en båt som kan vinne. Det er en ekstrem 88-foter designet av Juan Kouyoumidjian, som helt sikkert ville trves bedre med en bredere vindvinkel.

Båtens taktikker Brad Butterworth  fra New Zealand deltar i racet for første gang siden katastrofeåret 1998. Da om bord i vinnerbåte «Syonara» med Larry Ellison som skipper.

– Det har alltid vært ekstremt, det er verdens tøffeste regatta. Vi må ta det med ro, og få båten til Hobart i ett stykke. Det vil bli tøft, forteller Butterworth.

1998 ikke glemt

Regattaen i 1998 var spesielt tøff. Av de 115 båtene som startet, fullførte kun 44. Feltet ble truffet av en tropisk syklon med vind opp mot 70 knop. Uværet skapte store skypumper som skadet båter. Det ble satt i gang en massiv redningsaksjon med 35 ulike fly og helikoptre, samt 27 redningsfartøy. I alt med 55 seilere reddet med helikopter. Fem båter gikk ned og seks seilere døde.

Arrangøren ble kritisert i etter tid, og det meteorologiske fikk også gjennomgå for å ikke være tydeligere i sine varsler.

 

 

1998: For 18 år siden ble Sydney Hobart Race ekstra tøff. Flere mistet livet, og svært ange ble evakuert fra båtene, fra helikopter og fra redningsbåter.
1998: For 18 år siden ble Sydney Hobart Race ekstra tøff. Flere mistet livet, og svært ange ble evakuert fra båtene, fra helikopter og fra redningsbåter.