Målgang i Ocean Race Europe
Målgang i Ocean Race Europe

Sekundstrid i The Ocean Race Europe

CORUM L’Epargne og The Austrian Ocean Race Project topper resultatlisten i Cascais etter fotofinish for The Ocean Race Europe

Publisert Sist oppdatert

Åpningsetappen på The Ocean Race Europe fikk en spennende avslutning i Cascais, i går med vinnerne i både VO65- og IMOCA 60-klassene avgjort i de siste minuttene av den fire dager lange seilasen fra Lorient, Frankrike.

I en spennende finish i VO65-klassen tok The Austrian Ocean Race Project, med skipper Gerwin Jansen (NED) en overraskende seier kun seks sekunder foran Rokas Milevičius ’litauiske lag Ambersail-2. Ytterligere 15 sekunder bak, på tredje plass, kom den nederlandske skipperen Simeon Tienpont's Team Childhood I og hele feltet med VO65 var i mål på på seks minutter.

I IMOCA-klassen tok Nicolas Troussels CORUM L'Epargne (FRA) skuddet, foran Charlie Enright's 11th Hour Racing Team i andre, og Thomas Ruyants LinkedOut (FRA) i tredje. - - Det var et intenst løp, sa Troussel. - Vi veldig fornøyde med den seieren, vi kjempet veldig hardt og avslutningen var magisk for oss.

Rundt 0600 UTC i går morges begynte hele flåten å komprimere seg da IMOCA 60- og VO65-mannskapene startet sine strategiske posisjoneringer rundt den store eksklusjonssonen før målgang. I VO65 var Mirpuri Foundation Racing Team alene om å velge den nordlige ruten, mens resten av klassen presset seg sammen for å runde det sørvestlige hjørnet av sonen. På de siste 40 nautiske milene av etappen endret rekkefølgen seg ustanselig, tilsynelatende vedSSS hvert nytt vindkast. Ting ble enda mer uforutsigbare i de siste 15 nm da flåten ble truffet av en kaldfront som feide mot den portugisiske kysten.

De seks sørlige VO65 splittet seg, så Sailing Poland, Team Childhood I og The Austrian Ocean Race Project holdt høyt, mens AkzoNobel Ocean Racing (NED), Ambersail-2 (LTU) og Viva Mexico (MEX) slapp seg ned i sør på jakt etter en bedre vinkel mot mål. Da båtene møttes igjen de siste to milene til mållinjen, var det østerrikerne, Ambersail-2 og Team Childhood som hadde tatt teten. Dette ble også rekkefølgen i mål.

Konkurransen mellom de fem IMOCA 60 var også tett, med alle de fem lagene med i kamp om seieren den siste dagen. Spesielt imponerte mannskapet til Offshore Team Germany, ledet av den erfarne Robert Stanjek, som innhentet et forsprang på over 100 nm for på ett tidspunkt å ta ledelsen, før den til slutt ble nummer fire. Kursvalget rundt eksklusjonssonen spilte en viktig rolle for den endelige rekkefølgen i mål. Louis Burtons Bureau Vallee (FRA), CORUM L'Epargne og 11th Hour Racing Team så alle ut til å runde mot nord, men en taktisk omdisponering i siste øyeblikks fra CORUM L'Epargne, og 11th Hour Racing Team gjorde at de jibbet sørover. Selv om dette i utgangspunktet ikke så ut til å lønne seg for det franske og amerikanske laget, høstet begge nok til å kunne passere Offshore Team Germany og Thomas Ruyants LinkedOut som hadde bundet seg til sin sørlige rute.

Lagene får litt velfortjent hviletid i dag og fredag i Cascais, før de konkurrerer i Coastal Race som en del av The Mirpuri Foundation Sailing Trophy på lørdag og starten på etappe to.

Foreløpige resultater første etappe:

IMOCA

1. CORUM L'Épargne, Nicolas Troussel (FRA)

2. 11th Hour Racing Team, Charlie Enright (USA)

3. LinkedOut, Thomas Ruyant (FRA)

4. Offshore Team Germany, Robert Stanjek (GER)

5. Bureau Vallée, Louis Burton (FRA)

VO65

1. The Austrian Ocean Race Project, Gerwin Jansen (NED)

2. AMBERSAIL-2, Rokas Milevičius (LTU)

3. Team Childhood I, Simeon Tienpont (NED)

4. Sailing Poland, Bouwe Bekking (NED)

5. AkzoNobel Ocean Racing, Chris Nicholson (AUS)

6. Viva México, Erik Brockmann (MEX)

7. Mirpuri Foundation Racing Team, Yoann Richomme (FRA)