Fem lag klare for The Ocean Race

Tre av de fem lagene deltok i Route du Rhum, og er nå trygt tilbake fra Karibia, og klare for start 15. januar fra Alicante.

Publisert Sist oppdatert

Lagene tok en stor risiko med å delta under Route du Rhum i november med tanke på The Ocean Race som starter i januar. Heldigvis klarte alle de tre båtene som tok sjansen seg bra etter å ha krysset Atlanterhavet to ganger. Disse tre båtene har Vendee Globe i 2024 som endelig mål, mens «11th Hour Racing Team» og «Guyot Environnement» som holdt seg hjemme, har The Ocean race som endelig mål.

2. januar skal alle lagene være på plass i Alicante.

Syv etapper

The Ocean Race avsluttes etter syv etapper i Genova, Italia. Det laget som etter havneregattaen i Italia har flest poeng, vinner regattaen. Etappevinneren vil få fem poeng, mens nummer to får tre poeng, tre får to poeng, fire ett, og sisteplass null poeng.

Monsteretappen mellom Cape Town i Sør-Afrika og Itajai i Brasil gir doble poeng, hvor halvparten av poengene blir delt ut etter at båtene seiler fra Det Indiske Hav, inn i Stillehavet ved 143 grader øst.

Etappe 5, mellom Newport i USA og Aarhus i Danmark, gir også doble poeng, hvor halvparten deles ut når Atlanterhavet er krysset.

Havneseilasene vil kun gi utslag mellom båter som har lik poengsum. Da vil resultater fra havneseilasene gi utslag.

RUTE: The Ocean Race går over syv etapper hvor tredje etappe blir både Det Indiske Hav og Stillehavet.
USA: 11th Hour Racing Team har hatt lengst tid til forberedelser.
TYSK/FRANSK: Guyot Environnement er den eldste båten, tidligere «Hugo Boss».
TYSK: Team Malizia skiller seg ut fra de andre båtene.

.

FRANSK: Biotherm Racing ble sjøsatt sist og er søsterbåt til «LinkedIn»
FRANSK: Holcim – PRB er en båt som startet som et amerikansk prosjekt.

Fransk eller amerikansk

Det er vanskelig å forutsi hvilket lag som er sterkest. 11th Hour Racing Team fra USA har deltatt i to Volvo Ocean Race, og har jobbet bevist med denne regattaen som mål, og bør være sterkest. De hadde den første IMOCA i nyeste generasjon på vannet, en båt konstruert av Verdier, en designer som dominerer klassen.

Holcim – PRB med Kevin Escoffier som skipper, var best av The Ocean Race-deltagerne i Route du Rhum, men har The Ocean Race som et sideprosjekt, noe de lanserte i sommer. Kevin Escoffier overtok en båt fra et amerikansk prosjekt som strandet. Det er også en Verdier-konstruksjon, en båt som fikk en ombygget baug for å yte bedre i grov sjø. Kevin Escoffier var med på vinnerlaget på forrige Volvo Ocean Race.

Paul Meilhat med Biotherm Racing har hatt planer om The Ocean Race i lengre tid, men har slitt med å få finansiert sitt prosjekt, og startet minst forberedt i Route du Rhum. Der ble han nummer seks, bedre enn forventet. «Biotherm» er også en verdier-design, bygget i formene til LinkedOut.

Boris Hermann er blitt stjerne i Tyskland på linje med det Knut Frostad var under Volvo Ocean Race. Han endte på en skuffende 24. plass, men seilte Route du Rhum med mål om å ikke skade båten.

Hermann seiler Team Malizia, en ny VPLP-design, en båt hvor han har fått sluppet til med egne ideer. Den er tyngre og mer solid bygget, og vekt er tatt vekk fra kjølen for å holde båten lett. Tanken er at det er foilene som bidrar til stabiliteten.

Den eneste gamle båten i The Ocean race er «Guyot Environnement», en båt fra 2015 bygget for Alex Thomson.

«Guyot Environnement» vant litt overraskende The Ocean Race Europe i 2021, og da med en eldre båt.

STJERNE: Boris Hermann hadde med Greta Thunberg med seg som mannskap over Atlanterhavet.
FRANSK: Benjamin Dutreux imponerte med gammel båt under forrige Vendee Globe.
ERFAREN: Charlie Enright seiler sin tredje regatta rundt jorda.

.

FRANSK: Kevin Escoffier mistet sin båt under Vendee Globe.
FRANSK: Paul Meihat vant Route du Rhum i 2018, men droppet Vende Globe for å satse på The Ocean Race.

Uten vask og wc

Tidligere var det krav til bysse og wc i båter som deltok i Volvo Ocean Race. Det er det ikke lengre. Shorthandseilere nøyer seg med å bruke en bøtte, og det må også deltagerne i The Ocean race klare seg med. Her blir det fire personer i hver båt, menn og kvinner.

Noen bysse er det heller ikke. Det er kun et gassbluss for å varme frysetørket mat.

IMOCA-båtene er utviklet seg til å ha overbygget cockpit. Det gjør at mannskapet kan stå tørt å trimme seilene. Alle forseilene er på rull, men digre sløreseil på baugspryd blir tatt ned, og lagt under dekk i mye vind. Da må mannskapet på dekk.

«Malizia» til Boris Hermann er nok den båten som tar best vare på mannskapet. Den har størst innebygget cockpit, men bedre muligheter for at hele mannskapet skal bidra på en gang.

IMOCA-båtene blir som regel styrt med avanserte autopiloter. Under The Ocean Race vil disse autopilotene kun styre etter kompasskurs, etter hva vi forstår.

Fakta om The Ocean Race

The Ocean Race seiles i IMOCA, en båttype utviklet for shorthandedseiling I Frankrike. Under The Ocean Race vil det være fire seilere om bord, pluss en mediemann. Det blir trangt på en båt utviklet for en, eller to. IMOCA-båtene har overbygget cockpit som gir langt bedre beskyttelse.

Det deltar fem lag, 11th Hour Racing Team fra USA med Charlie Enright som skipper, Guyot Environnement med franske Benjamin Dutreux og tyske Robert Stanjek som ledere, Tyske Team Malizia med Boris Hermann som skipper, Franske Biotherm Racing med Paul Meilhat som skipper og sveitsikse Holcim – PRB med Kevin Escoffier som skipper.

VO65, båttypen som ble brukt under de to forrige regattaene vil kun seile noen få etapper, The Ocean Race VO65 Sprint Cup.

De fem båtene skal seile jorda rundt, 32 000 nautiske mil, fordelt på syv etapper. Starten går fra Alicante, Spania, 15. januar. Regattaen går over fem måneder. Det er 14 gang regattaen arrangeres, en regatta som tidligere het Whitbread Round the World Race og Volvo Ocean Race. Regattaen avsluttes i Genova, Italia i slutten av juni.

.