NSF 50 år

Tilfellet Usterud

En av de mest omtalte sakene fra OL i 1984 de norske Solingseilernes diskvalifikasjon fra sølvmedalje.

Publisert Sist oppdatert

NSF jubileumsbok Seiling i Norge som vi her har klippet fra har viet et avsnitt til saken som opptok seiler Norge i augustdagene i 1984.

- Dag Usterud, Børre Skui og Stein Lund Halvorsen i Solingen «Ingrid» trodde de kunne feire sølvmedaljene da de kom i land etter den siste seilasen i OL i 1984, men mistet medaljen etter protest.

Usterud, Skui og Lund Halvorsen var alle fra Brevik og hadde stor støtte fra lokalmiljøet, som gjorde satsingen mot OL mulig. I selve OL-regattaen var det egentlig bare den suverene amerikaneren Robbie Haines som var bedre.

Men feiringen tok en brå slutt. Den italienske dommeren hadde levert inn protest på nordmennene for å ha pumpet brasen mer enn tre ganger på lensen, til tross for at det under de rådende forhold neppe hadde vært mulig, eller kunne ha gitt dem noen fordel. Tyske Willi Kuhweide, som hadde lite å tjene på å felle nordmennene, vitnet mot dem, men det som det ble snakket mye om i kjølvannet, var de tette bånd mellom dommeren fra Italia, bosatt i Brasil, og Brasils medlem i juryen. En konsekvens av nordmennenes disk var at Brasils Torben Grael rykket opp til sølv. Canada fikk bronse, mens Usterud, Skui og Lund Halvorsen endte på 5.-plass, og det tok Usterud tungt. Da han tidligere det året hadde mistet søsteren sin i sykdom, ble dette et tøft år for ham. Etter OL i Los Angeles ble reglene endret til å tillate fri pumping av brasen for Soling, og det ble lagt begrensninger på jurymedlemmers muligheter til å legge inn protester som kunne påvirke resultater for deres lands utøvere.

Etter 1984 tok Usterud pause fra seilingen, men kom tilbake etter et par år, da i Flying Dutchman, men viste at det egentlig var kjølbåtseiler har var. Mot OL i 1988 satset Usterud på nytt med nytt mannskap. Laget var på sitt beste minst like gode som laget i Los Angeles, men Usteruds prosjekt var dårlig finansielt forankret, og han manglet jevnheten som skulle imponere NOK. Like før OL satte han seg i båt sammen med Terje Wang og vant en stor regatta i Italia. Men da var toget gått.

På listen over norgesmestere troner Dag Usterud på 3.-plass, bak Kristoffer Spone og Birger Jansen. Han har gull fra mesterskap tidlig på 1980-tallet og helt til 2019, blant annet i Soling, Drake, 11-meter, Express, Grimstadjolle og Knarr og i tillegg en rekke medaljer av de øvrige valører. Med i alt 33 medaljer troner han på 3.-plass over NM-seilere gjennom tidene. Internasjonalt har han vunnet EM i Yngling, VM i IOD og VM i 5,5-meter sammen med Kristian Nergaard, som han også gjorde et stunt sammen med i Soling-klassen da de var nær ved å vinne Kieler Woche i 1999 foran hele verdenseliten.

I seilermiljøet beskrives Dag Usterud som en uslepen diamant, et usedvanlig talent som hvis han hadde satset skikkelig, trolig ville ha vært blant verdens beste rormenn. Hans positive innstilling er legendarisk, og kombinert med en unik forståelse for hva som skjer i og rundt båten, gjør dette ham til en livsfarlig konkurrent i alle båter han stiller opp i, selv om han altså ikke er noe treningsfenomen