Mastere: Ola M. Johannessen og Petter Fjeld deltar i det største Finnjolle Master-feltet noensinne på Gardasjøen.
Mastere: Ola M. Johannessen og Petter Fjeld deltar i det største Finnjolle Master-feltet noensinne på Gardasjøen.

To norske seilere mot 358 konkurrenter

Tidenes største Finnjolle-VM foregår for øyeblikket på Gardasjøen, og blant dem er det to norske veteraner.

Publisert Sist oppdatert

Er du over 40 år, er du en "master" i Finnjolle-klassen. Og dem er det mange av, for hele 360 seilere deltar i master-VM på Gardasjøen.

Dette er den største regattaen i Finnjollens historie, forteller Petter Fjeld fra Fredrikstad, som er en av de to norske seilerne som deltar.

Den andre er 77 år gamle Ola M. Johannessen fra Bergen, som er en av de aller eldste i feltet.

Mye trafikk

– 360 er mange joller men det mest imponerende er «spiriten» til seilerne. Det er mange seilere som er 70+ og eldste seiler er 81 år. Tatt i betraktning vinden her på Garda kreves det et offensivt hode, sier Petter Fjeld.

Han forteller at seilerne er delt i fire grupper og seiler på to baner.

– Det er mye trafikk på brygga og på vannet. Bare det å komme seg ut på jollerampen tar tid. Konkurransen er hard og i toppen kjemper seilerne som er relativt ferske fra OL-seiling og er over 40 år.

Savnet sigaren

Etter fire seilaser ligger 47-årige Petter Fjeld, som seiler i master-klassen, på en 60. plass over all, mens Ola M. Johannessen er nummer 258. Han seiler i Legend-klassen. Seilerne er delt inn i fire klasser; master, grand master, grand grand master og legend.

– Ola Johannessen begynte å seile Finnjolle i 1960. Han var meget fornøyd med gårsdagen. Han savnet kun sigaren mellom regattaene da det blåste det vi på godt norsk kaller hatter og høy, sier Petter Fjeld.