Tradisjonsbåtene varmer opp til Vestfjordseilasen

Dagen før Vestfjordseilasen holder Nordlandsbåtene sin egen uhøytidelige regattaoppvinsing utenfor Nordskot i Steigen. Seilas var med trebåtbygger Kai Linde og Femøbøringen «Hildringstimen» i strålende solskinn.

Publisert

Stort bilde: Close race med «Fauskeværingen» mot mål.

Nordskot, Steigen;

Skottpeisingen er navnet på de nordnorske tradisjonsbåtenes regatta som holdes dagen før selve Vestfjordsseilasen.

Tilsammen ni åttringer og fembøringer deltok i det flotte sommerværet, hvor Seilas var  med arrangør  Kai Linde om bord i hans selvbygde spissgatter «Lærke» frem til Løvøya. Her ble det båtbytte til fmebøringen «Hildringstimen», som for anledningen var feltets eneste renejentebåt, hvis vi ser bort fra eieren som kun var med som passasjer.

Øvelse i sikkerhet

I denne regattaen hjelper det ikke bare å seile raskt. Det er nemlig en rekke manøvre som skal gjenomføres underveis for at båten skal få godkjent løpet.

Regattaen begynner med at alle båtene ligger for dregg på linje i dét starten går. Første legget består av roing et kvarters tid, mens man på neste legg både seiler og ror, slik  seg hør og bør på en Nordlandsbåt i lite vind.

På krysslegget skal mannskapene redusere seilføringen, det vil si at råseilbåtene setter to klør, mens åttringene med sneseil setter ett rev. Med redusert seilføring skal det i løpet av legget gjennomføres en 360 graders vending.

Til slutt skal det på lensen gjennomføres en mann over bord-øvelse, før båtene seiler inn til mål.

- Når de forskjellige manøvrene gjøres er valgfritt innenfor de forskjellige leggene, forteller Kai Linde.

Gaveutveksling

-Til den mer uformelle delen av «manøvrene» hører med at alle mannskapene gir en gave til en av  de andre båtene, forteller Trine Paulsen fra Narvik på «Hildringstimen», som er storfornøyd med både å ha fått et halvt brød fra «Fauskeværingen»  samt en vaskekum fra en av de andre båtene.

Vinner av årets Skottpeising ble fembøringen «Vågar» fra Kabelvåg.

Se vår store bildespeseial ved å trykke på linken under.

Powered by Labrador CMS