ULTIME: Klassen for de største trimaranene blir spennende å følge, her stiller det to nye fartøy.
ULTIME: Klassen for de største trimaranene blir spennende å følge, her stiller det to nye fartøy.

Mye på spill for Jacques Vabre-seilerne

Søndag starter årets viktigste regatta for profesjonell seiling. Oppslutningen er stor for regattaens fire klasser.

Publisert Sist oppdatert

Transat Jaques Vabre er en tomannsregatta over Atlanteren og arrangeres annet hvert år, mellom Vendee Globe og Route Du Rhum. Årets regatta blir forklart med Vendee Globe-effekten hvor den enorme interessen for den harde soloregattaen rundt jorda har gjort det enklere for andre seilere i flere klasser å finne penger.

Det er påmeldt 45 båter i Class 40, og svært mange av disse er av nyere konstruksjon. Klassen Ocean 50, som tidligere het Multi 50 lever videre, og her er de syv trimaraner.

Den minste klassen er Ultime, men sannsynligvis klassen med mest penger.

For IMOCA-klassen er regattaens første steg for neste Vendee Globe. Her stiller det hele 22 båter, men bare en nybygget. Det er 11th Hour Racing Team «Mälama».

Brutal start

Transat Jaques Vabre starter fra Le Havre, som betyr at båtene må ut av den Engelske Kanal og krysse Biscaya før de når passatvinden. På denne tiden av året kan det bety en brutal start, som publikum elsker.

For seilerne er resultatene av regattaen avgjørende for fremtiden. De ferske i Class 40 er ute etter sponsorer, de beste Class 40-seilerne ønsker å avansere til IMOCA 60.

De som ikke finner veien videre som seilere, får seg andre jobber i den maritime industrien.

Ny rute

De fire klassene seiler tre ulike ruter. Alle med start fra Le Havre og mål på Martenique i Karibia. Class 40 seiler den korteste på 4600 nm, rundt Kapp Verde.

Imoca og Ocean 50 seiler den mellomste på 5800 nm. De skal rundt øygruppen Fernando de Noronha øst for Brasil, rett syd for Ekvator.

Ultime skal enda lengre syd. De skal seile 7500 nm, og runde øyene Trindade og Martim Vaz øst for Rio. Tre av klassene må dermed krysse Stillebeltet to ganger.

Seil mot de beste

Du kan delta i alle klassene med Appen VR Offshore, og det er gratis. Men skal du ha en båt som henter med de beste, så gjelder det å oppgradere din virtuelle båt med foiler, bedre seil og polish. Det koster noen kroner.

Regattaen er forventet å ta mellom 16 og 22 døgn for alle klassene. Regattaen starter søndag 7. november.

BANER: De fire klassene seiler i tre ulike baner.
BANER: De fire klassene seiler i tre ulike baner.