Gavepakke for seilere

Under North Sails og Seilas' Symposium i går snakket Roger Nilson om den moderne navigators rolle. Han tipset om en ny nettside som er en gavepakke for langtur og regattaseilere.

Publisert

Roger fortalte og viste film fra «Oranges» verdenrekord rundt jorda hvor de brukte kun 50 dager og 16 timer. Det ga en snittfart på fantastiske 22 knop. De klarte å holde seg i front av samme lavtrykksystem helt fra Brasil rundt hele jorda til de var tilbake i Atlanterhavet igjen. For å klare det var værinformasjonen viktig.

Den beste måten å motta værinformasjonen på er via Grib-filer. Disse har tidligere vært kostbare, men nå er det opprettet en tjeneste hvor slike grib-filer kan lastes ned gratis, selv med høy oppløsning.

Roger forteller at Grib-filer blir brukt av mange båter under Gotlandt Rundt for «weather-routing». Det gjr at en datamaskin analyserer været i forhold til de vindvinkler og vindstyrke some r optimalt for båten å gir den optimale kursen mot mål.

For «weather-routing» anbefalte Nilson programmet «Expedition» som er billigere og enklere å bruke enn MaxSea.

Knut Frostads tidligere navigatør, Marcel van Triest, er en av mennene bak den nye tjenesten for nedlastning av Grib-filer. Nettsiden er fremdeles bare i Beta, men skal fungere. Her finner du også et enkelt program som gjør at du kan se innholdet i Grib-filene om du ennå ikke har kjøpt mer avanserte programmer for slike tjenester.

Grib-filene kan du laste ned fra: www.grib.us

Les mer om Expedition på: www.iexpedition.org

Powered by Labrador CMS