Jakob Madsen gikk rundt i sin Dragonfly 28. Masten ble sittende fast i bunn, og under redningen ble sideskroget ødelagt.
Jakob Madsen gikk rundt i sin Dragonfly 28. Masten ble sittende fast i bunn, og under redningen ble sideskroget ødelagt.
Casper Lander var regattaens yngste deltager. 19 åringen seilte en 24-fots Drabant.
Casper Lander var regattaens yngste deltager. 19 åringen seilte en 24-fots Drabant.
Tom Bøjland hadde en klar ledelse men havnet på land i mørket. Bilder: Troelas Lykke, minbaad.dk.
Tom Bøjland hadde en klar ledelse men havnet på land i mørket. Bilder: Troelas Lykke, minbaad.dk.

Vant med selvbygget båt

Silverrudder er verdens største solo-regatta. Vinneren var 12 minutter bak egen rekord.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDET: Jan Andersen var raskest, men klarte ikke å slå sin gamle rekord i sin nye hjemmelagde 31-fot lange trimaran.

Solo-seiling har tatt Danmark med storm. Silverrudder måtte si stopp etter å ha fått 330 påmeldte båter. Regattaen rundt Fyn er på 134 nm, og trekker seilere fra et stort område. Det deltar faktisk flest tyske båter.

Liten og rask

Lenge så det ut som at regattaens minste båt en A-Cat skulle kommer først i mål i Svenborg. Fredag kveld hadde den raske lille katamaranen en ledelse på over 10 nm. Kun 10 nm før mål natt til lørdag.

– Like etter Lillebælt falt min GPS ut, og også min backup. Jeg var nødt til å navigere på et 15 x 15 cm kart festet i seilet. Jeg hadde heller ikke lys. Plutselig ble det stopp, og jeg stod på en strand, forteller Tom Bøjland til regatta arrangøren. Han kom seg fri, men for sent for å komme først over målstreken.

Nesten rekord

Det ble Jan Andersen som var raskest rundt øya. Han seilte i en selvbygget trimaran som egentlig ikke er ferdig. Båten mangler innredning, og var derfor ekstra lett.

Regattaen ble en stor test for båten, som han lærte seg å kjenne under regattaen.

Andersen var bare 12 minutter bak banerekorden, satt av ham selv i en annen trimaran i 2012. Jan Andersen brukte denne gangen 15 timer og 48 minutter. Det gir en snittfart på ca 8,5 knop.

Folkefest

En tøff værmelding gjorde at mange båter ikke stilte til start, særlig i den lille klassen hvor bare halvparten av de påmeldte kom i mål. Det er et stort sprang av båttyper og seilere i regattaen. Fra 18 til 46 fot. Det var også et stort sprik i alder på deltagerne, hele 62 år. Yngste deltager var 19 år gamle Casper Lander, og eldste 81 år gamle Egon Hansen. 19 åringen seile en Drabant 24 og kom i mål etter 28 timer og 42 minutter.

Uten måleregler

Silverrudder ble i år et langt raskere race med de fleste i mål innen en døgn. Siste båt i mål var en Sportina 680 som brukte 33 timer.

Diskusjonen av regattaen er i gang. Her kommer det frem at flere båter seilet uten lanterner. Det blir også anbefalt at hver bår har en AIS sender om bord. Trackingen falt ut på mange båter, fordi senderen gikk tom for strøm.

Det er de moderne båtene som dominerer resultatlistene, og får all oppmerksomheten, noe noen frykter vil gå utover dem som seiler i eldre tregere båter. Regattaen seiles uten måleregel, kun delt inn etter skroglengde. Det er også lov til å bruke hva som helst av seil, noe som kan få kostnadsspiralen til å surre.

Mye tysk

Det er tyske båter som dominerer toppen i de ulike klassene. I den nest største klassen var det forventet en toppduell mellom danske William Friis-Møller i IMX 40 og fjorårets vinner Peter Gustafsson i J/111. Friis-Møller ble to og Gustafsson fire. Vant gjorde tyske Andreas Rohde i JPK 38.

Norske Lars Petter Karlsen var påmeldt, men stilte ikke til start i år.

Du finner resultatlisten her